Sadri Ertem'in romanlarında halk bilimi unsurları
Folklore elements in Sadri Ertem's novels
- Tez No: 1018822
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN BARS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk dili ve edebiyatı, Türk folkloru, Türk romanı, Turkish language and literature, Turkish folklore, Turkish novel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (folklor) Bilim Dalı
Özet
Halk bilimi unsurları; halkın kimliğini yansıtan yaşantılar, tecrübeler, inançlar, sözlü-yazılı ürünler ve maddi-manevi sembollerdir. Çalışmada Sadri Ertem'in romanlarındaki halk bilimi unsurları, doküman inceleme yöntemiyle ele alınmıştır. Araştırmanın amacı; yazarın romanlarındaki halk bilimi unsurlarını ve toplumsal pratikleri hangi işlevlerle ele aldığını ortaya koymak ve bu unsurların yazarın edebî çizgisiyle nasıl bütünleştiğini belirlemektir. Çalışmanın kapsamını, Ertem'in edebî külliyatında yer alan romanları oluşturmuştur. Romanlardan tespit edilen folklorik unsurlar belli başlıklar altında sınıflandırılarak betimsel bir yaklaşımla analiz edilmiştir. Bulgular, yazarın romanlarında halk bilimi unsurlarına geniş ölçüde yer verdiğini göstermiştir. Araştırmanın sonucunda, Ertem'in halk bilimi unsurlarını yalnızca yüzeysel bir biçimde kullanmadığı; aksine sanayileşme, ekonomik dönüşüm, sömürü düzeni ve sınıf çatışması gibi toplumcu gerçekçi temaları derinleştirmek, halkın sosyoekonomik gerçekliğini ve zihniyet yapısını daha çarpıcı bir şekilde yansıtmak amacıyla işlevsel bir köprü olarak yapılandırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Folklore elements are the experiences, beliefs, oral and written products, and material and spiritual symbols that reflect the identity of the people. This study examines the folklore elements in Sadri Ertem's novels using a document analysis method. The aim of the research is to reveal the functions with which the author incorporates folklore elements and social practices in his novels and to determine how these elements are integrated into the author's literary style. The scope of the study consists of the novels in Ertem's literary oeuvre. The folkloric elements identified from the novels were classified under specific headings and analyzed using a descriptive approach. The findings show that the author extensively incorporates folklore elements in his novels. As a result of the research, it was determined that Ertem does not use folklore elements merely superficially; on the contrary, he structures them as a functional bridge to deepen social realist themes such as industrialization, economic transformation, exploitative systems, and class conflict, and to reflect the socio-economic reality and mentality of the people in a more striking way.