Hilenin önlenmesinde ve tespitinde iç denetimin önemi: İç denetçiler üzerinde bir uygulama
The importance of internal audit in preventing and detecting fraud: An application on internal auditors
- Tez No: 1018827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZBAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Bankacılık, Business Administration, Banking
- Anahtar Kelimeler: Mesleki hile, İç denetim sistemi, Occupational fraud, Internal control system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal Raporlama ve Denetim Bilim Dalı
Özet
İç denetim gerek özel gerekse kamu sektöründe iç kontrollere, yönetişime ve risk yönetim süreçlerine ilişkin değerlendirmeleri ile kurum faaliyetlerinin geliştirilmesinde yönetimin en önemli yardımcılarındandır. İç denetim bu süreçlere ilişkin değerlendirmelerinin yanı sıra işletmelerde hata ve hile gibi olumsuzlukların önlenebilmesinde de etkin bir rol üstlenmektedir. Bu çalışmada hilenin önlenmesinde ve tespitinde iç denetimin önemi ele alınmış, hilenin önlenmesinde ve tespitinde iç denetimin öneminin iç denetçilerin algıları bakımından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmış, görüşmeler farklı kamu kurumlarında çalışan 9 kamu iç denetçisi ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler kapsamında toplanan veriler, MASQDA programında analiz edilmiş ve araştırma amacı doğrultusunda çözümlenmiştir. Analiz sonuçları kamu iç denetiminde iç denetimin özellikle hilenin önlenmesinde bir savunma hattı görevi görerek son derece önemli bir rol üstlendiğini göstermiştir. Bununla birlikte kırmızı bayrakların tespiti yoluyla önleme faaliyeti kadar olmasa da hilenin tespitinde de iç denetimin önemli olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, kurumlarda hilenin önlenmesinde ve tespitinde iç denetimin önemini ortaya koymakta, hile denetiminde iç denetçilerin üstlendiği kilit rolü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Internal audit serves as one of management's most important allies in improving organizational operations through its assessments of internal controls, governance, and risk management processes in both the private and public sectors. In addition to its evaluations of these processes, internal audit also plays an active role in preventing adverse events such as errors and fraud within organizations. This study examines the importance of internal audit in preventing and detecting fraud, with the aim of evaluating the importance of internal audit in fraud prevention and detection from the perspective of internal auditors' perceptions. To this end, the study employed a semi-structured interview method, and interviews were conducted with 9 public internal auditors working in various public institutions. The data collected during the interviews were analyzed using the MASQDA program and interpreted in line with the research objective. The analysis results demonstrated that internal audit plays an extremely important role in public internal audit, particularly by serving as a line of defense in fraud prevention. Additionally, it was found that while not as significant as preventive activities through the identification of red flags, internal audit also plays an important role in fraud detection. These findings highlight the importance of internal audit in preventing and detecting fraud within organizations and underscore the key role internal auditors play in fraud audits.