Fahreddin er-Râzî'nin Muhassal'ında Yaratıcı'nın varlığının delilleri ve sıfatları
Arguments for the existence of the Creator and his attributes in Fakhr al-Din al-Razi's al-Muhassal
  1. Tez No: 1018826
  2. Yazar: FATİME ZEHRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN HEMŞİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Allah'ın varlığı, Allah`ın sıfatları, Zorunluluk, Existence of God, Attributes of God, Necessity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, din felsefesinin önemli bir konusu olan Tanrı'nın varlığının delilleri ve sıfatları ele alınmaktadır. Âlemin sonradan meydana gelmesi, varlığı ve yokluğunun birbirine denk olması ile zorunlu varlık olan Tanrı'nın âlemi varlığa getirmeyi tercih etmesi üzerinden hudûs ve imkân deliline değinilmektedir. Bununla birlikte, Tanrı'nın ilim, irade ve kudret sıfatları bir bütün olarak ele alınarak âlemden farklı olan Zorunlu Varlık'ın sıfatları takip edilmektedir. Tanrı'nın varlığına dair hudûs ve imkân delillerinden sonra ilâhî sıfatlar meselesi takip edilerek Tanrı'nın varlığı hakkında genel bir tasavvur ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yaratıcı'nın varlığına dair deliller ve sıfatlar geniş bir yelpazeye sahip olduğu için bu konu, Fahreddin er-Râzî'nin düşünce sistemi özellikle de kelâm ve felsefeyi birlikte ele aldığı el-Muhassal adlı eseri ile sınırlandırılmıştır. Tahkik usûlünün önemli ismi filozof-kelâmcı olan Râzî'nin, üzerinde az sayıda çalışma yapılan son dönem eserlerinden biri olan el-Muhassal özelinde konu daraltılarak hem Yaratıcı'nın varlığı ve sıfatları hakkındaki düşüncesine odaklanılmaya hem de eserin önemine işaret edilmeye gayret edilmiştir. Çalışmada hudûs ve imkân kavramları merkeze alınmış devamında ilim, irade, kudret ve zorunluluk kavramları üzerinden Yaratıcı'nın sıfatları açıklanmaya çalışılmıştır. Yöntemsel olarak betimsel analize uygun hazırlanan çalışmada, kavram analizi ve eleştirel yöntemlere de başvurulmuştur. Eserde müellifin takip ettiği yöntem takip edilerek öncelikle Yaratıcı'nın varlığı lehindeki deliller ele alınmış devamında ise ilâhî sıfatlar açıklanmıştır. İlâhî sıfatların tartışıldığı bölümde Muhassal'da zikredilen tüm sıfatları ele almak yerine, din felsefesinde çokça tartışılan ilim, irade, kudret ve zorunluluk sıfatları öne çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the proofs of the existence of God and His attributes, which are significant topics in the philosophy of religion. It touches upon the arguments of hudûth (origination) and imkân (contingency) based on the world's subsequent origination, the equivalence of its existence and non-existence, and the Necessary Being's choice to bring the world into existence. Furthermore, by treating God's attributes of knowledge, will, and power as a whole, the attributes of the Necessary Being, who is distinct from the world, are traced. Following the proofs of hudûth and imkân regarding God's existence, the issue of divine attributes is pursued in an attempt to present a general conception of God's existence. Since the proofs and attributes regarding the existence of the Creator encompass a wide spectrum, this subject is limited to Fakhr al-Din al-Razi's system of thought, particularly his work titled al-Muhassal, in which he treats theology (kalam) and philosophy together. By narrowing the scope specifically to al-Muhassal, one of the late works with a limited number of studies conducted on it by Razi - a philosopher-theologian and a prominent figure of the verification (tahqiq) method - efforts have been made both to focus on his thought regarding the Creator's existence and attributes and to point out the significance of the work. The study centers on the concepts of hudûth and imkân, and subsequently attempts to explain the attributes of the Creator through the concepts of knowledge, will, power, and necessity. Methodologically prepared in accordance with descriptive analysis, the study also utilizes conceptual analysis and critical methods. Following the method employed by the author in the work, the arguments in favor of the Creator's existence are addressed first, followed by the explanation of the divine attributes. In the section where divine attributes are discussed, rather than addressing all the attributes mentioned in al-Muhassal, the attributes of knowledge, will, power, and necessity, which are widely debated in the philosophy of religion, are brought to the fore.