Aphrodisias Müzesi kandilleri
Aphrodisias Museum candils
  1. Tez No: 1018928
  2. Yazar: SÜHEYLA KIRALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YALÇIN TAVUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Aphrodisias, Aydınlatma, Kandiller, Aphrodisias, Lighting, Lamps
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın konusunu Aphrodisias Müzesi'ne satın alma, el koyma, kurtarma kazıları veya bağış yolu ile müzeye kazandırılan pişmiş topraktan kandiller meydana getirmektedir. Müzenin deposunda ve sergi salonunda yer alan 598 eser, form ve tipolojisi ile benzer olan örneklerle karşılaştırılarak öncelikle tipolojik sonra da kronolojik açıdan değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda Aphrodisias Müzesi'nde Arkaik Dönem'den Geç Roma Dönemi'ne kadar uzanan zengin kandil formlarının yer aldığını görebilmekteyiz. Aphrodisias Müzesi'ndeki envanter kayıtları ile yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda çok çeşitli örnekler içeren eserler tespit edilmiştir. Müzede yer alan kandillerin antik kente yakın bölgelerden veya antik kent sınırları içinde yer alan kurtarma kazıları ile koruma altına alınan eserlerin bir kısmının yurtiçindeki ve yurtdışındaki kaynaklarda yer alan kandiller ile benzer olmadığı görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda, bu durum Aphrodisias kentinin kendine özgü eserler ürettiğini göstermektedir. Ayrıca bazı eserlerde form bozukluğunun görülmesi büyük önem arz etmektedir. Genelde formu bozuk olan eserler üretilirken üretim ustası tarafından yapım hatalarından dolayı ticareti sağlanamamaktadır. Yerel üretim olduğunu gösteren formu bozuk kandillerin çalışmamız dâhilindeki eserler arasında yer alması bu bölgede yerel üretim yapıldığını göstermesi araştırmamız açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the terracotta oil lamps brought to the Aphrodisias Museum through purchase, confiscation, salvage excavations or donations. 598 artifacts in the warehouse and exhibition hall of the museum were compared with examples with similar form and typology and evaluated firstly in terms of typology and then chronologically. As a result of this evaluation, we can see that there are rich oil lamp forms in the Aphrodisias Museum from the Archaic Period to the Late Roman Period. As a result of the examination and research carried out with the inventory records in the Aphrodisias Museum, artifacts containing a wide variety of examples have been identified. It is seen that some of the oil lamps in the museum are not similar to the oil lamps found in domestic and foreign sources, some of the artifacts taken under protection by the rescue excavations located in the areas close to the ancient city or within the borders of the ancient city. As a result of the researches, this situation shows that the city of Aphrodisias produced unique works. In addition, it is of great importance to see deformities in some works. While the works that are generally deformed are produced, trade cannot be provided by the production master due to construction errors. It is of great importance for our research that the ill-formed oil lamps showing local production are among the artifacts included in our study.