Ali Şir Nevâyî'nin Nevâdirü'ş-Şebâb Divânı'ında sözcük türleri ve söz varlığı (1.-200. gazeller)
Word types and vocabulary in Ali Şir Nevâyî's Nevâdirü'ş-Şebâb Divan (Ghazals 1-200)
  1. Tez No: 1018941
  2. Yazar: LEMAN KURULAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCİHAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Ali Şir Nevayi, Nevadirü'ş-Şebab, Ali Şir Nevai, Nevadirü 'ş-Şebab, Söz varlığı, Çağatay Turkish, Ali Şir Nevayi, Nevadirü'ş-Şebab, Functional Dictionary, Contextual Index, Ali Şir Nevai, Nevadirü 'ş-Şebab, Vocabulary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Nevâyî'nin Nevâdirü'ş-Şebâb Divânı'nın 1.-200. gazelleri arası titizlikle incelenip söz varlığı tespit edilmiş ve alfabetik sıra ile dizinlenmiştir. Çalışma“sözcük türleri, söz varlığı, köken bakımından inceleme, sonuç ve dizin”şeklinde beş bölümde ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Ali Şir Nevâyî'nin hayatı, Nevâdirü'ş-Şebâb Divânı, eserleri ve Ali Şîr Nevâyî ve Nevâdirü'ş-Şebâb Divânı üzerinde yapılan çalışmalara değinilmiştir. Nevâdirü'ş-Şebâb Divânı'nın sözcük türleri bölümünde isimler ve fiiller konu başlıklarının altında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Nevâdirü'ş-Şebâb Divânı'nın söz varlığı konu başlığında divânda geçen atasözleri, deyimler, ikilemeler ve yabancı kökenli kelimeler üzerinde bir çalışma yapılmıştır. Köken bakımından inceleme bölümde ise eserin içerisinde geçen kelimeler kökenleri bakımından ayrıştırılarak tablolaştırılmıştır. Sonuç kısmında ise Nevâdirü'ş-Şebâb Divânı'nın 1.-200. gazelleri arasındaki söz varlığından elde edilen bulgulara yer verilmiş ve sonrasında dizin bölümü eklenerek incelemiş olduğumuz divânda geçen kelimelerin alfabetik dizinine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study meticulously examines and identifies the vocabulary of ghazals 1-200 of Nevâyî's Nevâdirü'ş-Şebâb Divan, and indexes them alphabetically. The study is divided into five sections:“word types, vocabulary, etymological analysis, conclusion, and index.”The first section discusses Ali Şir Nevâyî's life, his Nevâdirü'ş-Şebâb Divan, his works, and previous studies on Ali Şir Nevâyî and his Nevâdirü'ş-Şebâb Divan. The section on word types examines nouns and verbs in detail. The section on vocabulary analyzes proverbs, idioms, reduplications, and words of foreign origin found in the Divan. In the etymological analysis section, the words used in the work are categorized and tabulated according to their origins. The conclusion section presents the findings obtained from the vocabulary of ghazals 1-200 of the Nevâdirü'ş-Şebâb Divan, followed by an index providing an alphabetical list of the words used in the divan under examination.