Yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerde yazılı düzeltici dönütün yazma becerilerine etkisinin araştırılması
Investigating the effect of written corrective feedback on the writing skills of English as a foreign language learners
- Tez No: 1018940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FİKRET ARARGÜÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hata düzeltme, Kişisel faktörler, İngiliz işgali, Error correction, Individual factors, English occupation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Yabancı dilde yazma yeteneği geliştirmesi güç ve çaba gerektiren bir beceridir. Yazma becerisinin geliştirilmesinde eğitimciler tarafından sıkça kullanılan yöntemlerden biri, yazılı düzeltici dönüt vermektir. Ancak yazılı düzeltici dönütün öğrenci performansları üzerinde olumlu etkisinin olduğuna dair fikir birliğine henüz ulaşılamamıştır. Dolayısıyla bu karma çalışmanın amacı yazılı düzeltici dönütün öğrencilerin yazma performansları üzerinde bir etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Çalışmada ayrıca katılımcın yazılı düzeltici dönüte dair düşünce ve yaklaşımları incelenecektir. Yukarıda belirtilen amaçlar doğrultumsuda bir devlet üniversitesinin İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü birinci sınıf öğrencileri (62) kolay örneklem yoluyla çalışmanın katılımcıları olarak seçilmiştir. Katılımcılar, kontrol ve deney grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Deney grubundaki öğrenciler, gruplarına göre bir dönem boyunca altı kez dönüt alırken kontrol grubundaki öğrenciler sadece yazmıştır. Ayrıca uygulama öncesi, süresince ve sonrasında katılımcılarla birebir ve odak grup görüşmeler yapılmıştır. Ön test-son test tasarımının benimsediği bu çalışmanın sonuçlarına göre deney grubu, kontrol grubuna kıyasla daha başarılı olmuştur. Yapılan görüşmelerde ise katılımcıların genelde yazılı düzeltici dönüte dair olumlu bir yaklaşım sergiledikleri ve performanslarını iyileştirmede etkili olacağına inandıkları görülmüştür. Veriler incelendiğinde verilerin birbiriyle paralellik gösterdikleri görülmüştür. Fakat çalışmanın sonuçlarına göre öğrenci performansları ilk dönütten sonra anlamlı şekilde iyileşme gösterirken sonraki birkaç dönütte sabit kalmış ancak son dönütlerde azalma göstermiştir. Bu da düzeltici dönütün verilme süresinin öğrenci performanslarını hem olumlu hem de olumsuz etkileyebileceği anlamına gelmektedir. Katılımcıların görüşmeleri bu doğrultuda incelendiğinde katılımcılar, bir süre sonra sıkılma eğilimi gösterdiklerini ve sürekli dil bilgisi üzerine dönüt almanın belli bir süreçten sonra yetersiz geldiğini ifade etmişlerdir. Bu sonuçlara göre dönütün süresinin ve miktarının iyi belirlenmesi gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing the ability to write in a foreign language is a difficult and demanding skill. One of the methods frequently used by educators in the development of writing skills is to give written corrective feedback. However, no consensus has yet been reached that written corrective feedback has a positive effect on student performance. Therefore, this mixed study aims to determine whether written corrective feedback influences students' writing performance. The study will also examine the participant's thoughts and attitudes to written corrective feedback. First-year students of the English Language and Literature department of a state university were selected as participants through co sampling (62). Participants were divided into two groups as control and experimental groups. While the students in the experimental group received feedback six times during a semester according to their groups, the students in the control group only wrote. In addition, one-to-one and focus group interviews were conducted with the participants before, during, and after the application. According to the results of this pre-test-post-test study, the experimental group was more successful than the control group. In the interviews, it was observed that the participants generally showed a positive approach to the written corrective feedback and believed that it would be effective. The results were parallel to each other. However, while student performance improved significantly after the first feedback, they remained constant in the next times but decreased in the last feedback. This means that the duration of feedback can affect student performance both positively and negatively. When the interviews were examined, they stated that they tended to get bored after a while and that getting feedback on continuous grammar was insufficient after a certain process. It was understood that the duration and amount of feedback should be determined well.