Aile içi sorumlulukların paylaşımı bağlamında kadının çalışması: İslam ülkeleri resmi fetva kurumlarının yaklaşımları
Women's employment in the context of sharing family responsibilities: Approaches of official fatwa institutions in Islamic countries
  1. Tez No: 1018942
  2. Yazar: SEHER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, kadın, kadının çalışması, kadının hakları, Islamic law, woman, women's employment, women's rights
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanın ilk yaratılışından bu yana kadın, erkekle birlikte var olmuş ve insanlık tarihi boyunca da hayatın her alanında hep birlikte ve omuz omuza hareket etmişlerdir. Kadın her daim erkeğin yanında kaim olmuş, onunla birlikte çalışmış, çabalamıştır. Bununla beraber“kadın”olgusu bir polemik unsuru olarak da gündemdeki yerini korumuş, varlığı, yaşam amacı, sosyal hayattaki konumu, dini literatürdeki yeri gibi daha birçok alanda üzerine tartışmalar yapılarak hükümler verilmiştir. Nihayet İslam'ın gelişi ile kadın, hak ettiği konuma ulaşmıştır. Asırlardır aslında her daim çalışan, ancak son yıllarda çalışmasının şekli ücretli çalışmaya evrilen kadının üzerine çok konuşulmuş ve üzerine olumlu olumsuz birçok görüş beyan edilmiştir. Bu konuların başında kadının hakları, sorumlulukları, aile içindeki ve dışındaki konumu, sosyal hayatta var olması, ücretle bir işte çalışması gibi pek çok başlık yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı varoluşsal serüveninde kadının, çalışması ile ilgili uzun yıllardır devam edegelen tartışmaları Hz. Peygamber dönemi örnekliği ışığında ele alarak günümüzde çalışma hayatı içinde herhangi bir sebeple olan, olmak isteyen, olmak zorunda kalan kadının durumunu, hususiyetle aile içindeki hakları ve sorumlulukları bağlamına vurgu yaparak temellendirmeye çalışmaktır. Bir kadın bakış açısıyla meselenin ele alınması, çalışan kadına ve onu istihdam edenlere farkındalık oluşturabilecek bir perspektif sunabilir ise, bu çalışma amacına ulaşmış olacaktır. Araştırmada literatür taraması yapılarak konu ile doğrudan ve dolaylı olarak ilgili kaynaklar belirlenmiştir. Konunun temellendirilmesinde hem klasik kaynaklardan, hem de günümüz modern kaynaklarından istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the creation of humankind, women have existed alongside men and, throughout human history, have participated with them shoulder to shoulder in every sphere of life. Women have consistently stood beside men, working and striving together with them. Nevertheless, the concept of“woman”has remained a subject of polemical debate, with discussions and judgments concerning her existence, purpose in life, position in society, and place within religious literature, among many other issues. With the advent of Islam, however, women attained the status and recognition to which they are entitled. Although women have always been active participants in various forms of labor throughout history, in recent times their work has increasingly taken the form of paid employment. This transformation has generated extensive discussion, giving rise to a wide range of both favorable and critical perspectives. Among the most prominent issues addressed are women's rights and responsibilities, their position within and beyond the family, their participation in social life, and their engagement in paid employment. The aim of this study is to examine the long-standing debates surrounding women's employment throughout their historical and existential journey in light of examples from the period of the Prophet Muhammad. It seeks to provide a grounded analysis of the circumstances of women who are currently engaged in working life, who aspire to participate in it, or who are compelled to do so for various reasons, with particular emphasis on their rights and responsibilities within the family. By approaching the issue from a female perspective, the study aims to offer an awareness-raising framework for working women and those who employ them. To the extent that it succeeds in fostering such awareness, the study will have fulfilled its intended objective. This research is based on a comprehensive review of the relevant literature, through which sources directly and indirectly related to the subject were identified. In establishing the theoretical and conceptual foundations of the study, both classical Islamic sources and contemporary scholarly works were consulted.