Rekreatif etkinliklerden halk oyunlarının üniversite öğrencilerinde optimal performans duygu durumu ve kendini fiziksel tanımlama üzerine etkisi
The effect of folk dances, among recreative activities, on optimal performance, mood state and physical identification of university students
  1. Tez No: 1018956
  2. Yazar: ZEYNEP KAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Dans, Fiziksel rekreasyon, Halk oyunları, Rekreasyon, Türk halk oyunları, Üniversite öğrencileri, Leisure, Dance, Physical recreation, Folk dances, Recreation, Turkish folk dances, University students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, rekreatif etkinliklerden halk oyunlarının üniversite öğrencilerinin optimal performans, duygu durumu ve kendini fiziksel tanımlama düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu model tercih edilmiş olup, araştırma grubunu Konya ilinde öğrenim gören toplam 178 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılar deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Sürekli Optimal Performans Duygu Durumu Ölçeği2 (SOPDDÖ-2) ve Kendini Fiziksel Tanımlama Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılarak bağımsız örneklem t-testi ve varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, son test ölçümlerinde optimal performansın görev zorluğu-beceri dengesi, eylem-farkındalık birleşimi, açık hedefler, belirli geri bildirim, göreve odaklanma, kontrol duygusu, kendilik farkındalığının azalması, zamanın dönüşümü ve amaca ulaşma deneyimi alt boyutlarının tamamında deney grubu lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Kendini fiziksel tanımlama değişkeninde ise koordinasyon, genel bedensel yeterlilik, görünüm ve kendine güven alt boyutlarında deney grubu lehine anlamlı farklılıklar belirlenirken, kuvvet, esneklik ve dayanıklılık alt boyutlarında anlamlı fark bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, halk oyunlarının optimal performans üzerinde güçlü ve tutarlı, kendini fiziksel tanımlama üzerinde ise kısmi bir etki oluşturduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda rekreatif etkinliklerin yaygınlaştırılması ve üniversite öğrencilerinin bu tür aktivitelere yönlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of folk dances as recreational activities on university students' optimal performance, mood state, and physical self-description levels. The research was conducted using an experimental design within quantitative research methods. A pre-test and post-test control group model was employed, and the study group consisted of a total of 178 university students studying in Konya. Participants were divided into experimental and control groups. Data were collected using the Personal Information Form, Dispositional Flow Scale-2 (DFS-2), and Physical Self-Description Questionnaire. Independent samples ttest and analysis of variance (ANOVA) were used in data analysis via SPSS software. According to the findings, significant differences in favor of the experimental group were found in all sub-dimensions of optimal performance, including challenge-skill balance, actionawareness merging, clear goals, unambiguous feedback, concentration on task, sense of control, loss of self-consciousness, transformation of time, and autotelic experience. In terms of physical self-description, significant differences in favor of the experimental group were found in coordination, general physical competence, appearance, and self-confidence, whereas no significant differences were found in strength, flexibility, and endurance. The results indicate that folk dances have a strong and consistent effect on optimal performance and a partial effect on physical self-description. It is recommended to promote recreational activities and encourage university students to participate in such activities.