Yeşil dönüştürücü liderlik, yeşil ı̇novasyon ve örgütsel sürdürülebilirlik ı̇lişkisi: Konya ilinde uluslararası ticaret yapan firmalar üzerine bir araştırma
The relationship between green transformational leadership, green innovation, and organizational sustainability: A study of companies engaged in international trade in Konya province
  1. Tez No: 1018984
  2. Yazar: YAREN NUR BAYİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KIZILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Dönüştürücü Liderlik, Yeşil İnovasyon, Örgütsel Sürdürülebilirlik, Uluslararası Ticaret, Dönüştürücü liderlik, Eko inovasyon, Kurumsal sürdürülebilirlik, Çevresel sürdürülebilirlik, Ürün inovasyonu, Green Transformational Leadership, Green Innovation, Organizational Sustainability, International Trade, Eco innovation, Corporate sustainability, Sustainable environment, Product innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Konya ilinde faaliyet gösteren ve uluslararası ticaret yapan işletmelerde çalışan bireylerin algıları doğrultusunda yeşil dönüştürücü liderlik, yeşil inovasyon ve örgütsel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, yeşil dönüştürücü liderliğin örgütsel sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini belirlemek ve bu etkide yeşil inovasyonun aracılık rolünü ortaya koymaktır. Araştırma, nicel araştırma yöntemine dayalı ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüş olup, veri temizleme sürecinin ardından elde edilen 277 geçerli anket analizlere dâhil edilmiştir. Araştırma bulguları, yeşil dönüştürücü liderlik, yeşil inovasyon ve örgütsel sürdürülebilirlik arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Yapılan analizler sonucunda yeşil dönüştürücü liderliğin yeşil inovasyonu ve örgütsel sürdürülebilirliği pozitif yönde etkilediği, yeşil inovasyonun da örgütsel sürdürülebilirlik üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yeşil inovasyonun, yeşil dönüştürücü liderlik ile örgütsel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkide tam aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular yeşil dönüştürücü liderlik, yeşil inovasyon ve örgütsel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkı sunmuş ve yeşil inovasyonun bu ilişkide önemli bir rol üstlendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
daha sonra doldurulacaktırThis study examines the relationships among green transformational leadership, green innovation, and organizational sustainability based on the perceptions of individuals working in businesses engaged in international trade in the province of Konya. The primary objective of the study is to determine the effect of green transformational leadership on organizational sustainability and to reveal the mediating role of green innovation in this effect. The study was conducted within the framework of a correlational survey model based on quantitative research methods, and 277 valid surveys obtained following the data cleaning process were included in the analyses. The research findings indicate that there are positive and significant relationships among green transformational leadership, green innovation, and organizational sustainability. The analyses revealed that green transformational leadership positively influences green innovation and organizational sustainability, and that green innovation also has a significant effect on organizational sustainability. Additionally, it was found that green innovation plays a full mediating role in the relationship between green transformative leadership and organizational sustainability. In conclusion, the findings contribute to the understanding of the relationship among green transformative leadership, green innovation, and organizational sustainability, and demonstrate that green innovation plays a significant role in this relationship.