Türk ceza hukukunda kazanç müsaderesi (TCK m. 55)
Confiscation of earnings in Turkish penal code (TPC art. 55)
  1. Tez No: 1019129
  2. Yazar: ŞEYMA BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKCEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Türk Ceza Kanunu, Criminal law, Turkish Penal Code
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 55. maddesinde“Kazanç Müsaderesi”düzenlenmiştir. İlgili düzenlemenin ilk fıkrasında“Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların…”müsadere edileceği, ikinci fıkrasında“Müsadere konusu eşya veya maddi menfaatlere elkonulamadığı veya bunların merciine teslim edilmediği hallerde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsaderesine…”hükmedileceği ve“…Bu madde kapsamına giren eşyanın müsadere edilebilmesi için, eşyayı sonradan iktisap eden kişinin 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun iyiniyetin korunmasına ilişkin hükümlerinden yararlanamıyor olması…”gerektiği belirtilmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; kazanç müsaderesi kavramı, hukuki niteliği, tarihi gelişimi, diğer bazı ülkelerde kazanç müsaderesi, kazanç müsaderesine hâkim olan ilkeler, kazanç müsaderesinin amacı, benzer müesseseler ile karşılaştırılması ele alınacak, ikinci bölümde, kazanç müsaderesinin uygulanma şartları incelenecek, üçüncü bölümde; bazı özel hallerde kazanç müsaderesi ve kazanç müsaderesi muhakemesi ve infazı usulü açıklanmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda, kazanç müsaderesinin, Türk ceza hukukundaki görünüm ve ele alınış şekli, tarihsel bir prespektiften ve günümüz bazı ülkeler ve uluslararası hukuk sistemlerinde düzenleniş şekli de dikkate alınarak, doktrinsel görüşler ve yargı içtihatları ile tespit edilecektir. Doktora tez konusu olarak bu konunun seçilmesinde, konuya ilişkin özellikle Türk Ceza Hukuku'nda yapılan akademik çalışmaların az olması, yargı kararlarında müessesenin uygulanmasında bir yeknesaklık olmaması ve suçun işlenmesi ile elde edilen gelirlerin tespit edilmesi ve haklarında kazanç müsaderesinin şartlarının oluşup oluşmadığına ilişkin kararlarda bazı belirsizliklerin olduğunun görülmesi ve bu hususa ilişkin eksikliklerin giderilebilmesi için kazanç müsaderesinin şartlarının ve uygulanabileceği durumların olabildiğince detaylı bir şekilde ele alınması gerekliliği etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Article 55 of the Turkish Penal Code No. 5237 regulates“Confiscation of Earnings”. In the first paragraph of the relevant provision, it is stated that“material gains obtained through the commission of an offense, constituting the subject matter of the offense, or provided for the commission of the offense, as well as economic gains arising from their appraisal or conversion…”shall be subject to confiscation. In the second paragraph, it is stipulated that“in cases where the goods or material gains subject to confiscation cannot be seized or delivered to the authorities, the confiscation of the values representing them…”shall be ordered, and that“…for the confiscation of the property falling within the scope of this article, the person who subsequently acquires the property must not be able to benefit from the provisions of the Turkish Civil Code No. 4721 dated 22/11/2001 regarding the protection of good faith.”Our study consists of three sections. In the first section, the concept of confiscation of earnings, its legal nature, historical development, the regulation of confiscation of proceeds in certain other countries, the principles governing confiscation of earnings, its purpose, and its comparison with similar legal institutions will be addressed. In the second section, the conditions for the application of confiscation of earnings will be examined. In the third section, confiscation of earnings in certain special cases, as well as the procedural aspects of the trial and enforcement of confiscation of earnings, will be explained. In this context, the character and treatment of confiscation of earnings within Turkish criminal law will be identified from a historical perspective, taking into account its regulation in certain contemporary foreign and international legal systems, together with doctrinal opinions and judicial precedents. The preference for this topic as a doctoral dissertation was influenced by several factors: the scarcity of academic studies on the subject, particularly in Turkish Criminal Law; the lack of uniformity in the application of the institution in judicial decisions; and the ambiguities in decisions regarding the identification of proceeds obtained from the commission of a crime and whether the conditions for confiscation of proceeds have been met. Therefore, it was deemed necessary to address these shortcomings by examining the conditions and applicable circumstances of confiscation of proceeds in as much detail as possible.