Üniversite öğrencilerinde sanat ilgisi ile akran zorbalığı arasındaki ilişkide empatinin aracı rolü
The mediating role of empathy in the relationship between art interest and peer bullying among university students
  1. Tez No: 1019128
  2. Yazar: HASAN ESAT SUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, Eğitim, Psikoloji, Psikolojik danışma, Sanat, Zorbalık, Üniversite öğrencileri, Peer victimization, Education, Psychology, Psychological counseling, Art, Bullying, University students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde sanat ilgisi ile akran zorbalığı arasındaki ilişkide empati değişkeninin aracı rolünü incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Sanat İlgisi Ölçeği, Toronto Empati Ölçeği ve Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve yol analizi uygulanmıştır. Bulgular, sanat ilgisi ile empati arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunduğunu, empati ile akran zorbalığının alt boyutları arasında ise negatif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Yol analizi kapsamında oluşturulan ilk modelin yeterli uyum göstermemesi nedeniyle model üzerinde revizyonlar yapılmış, revize edilen modelin yeterli uyum gösterdiği belirlenmiş ve bulgular bu model üzerinden değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, sanat ilgisinin empatiyi pozitif yönde yordadığını, empati düzeyinin ise akran zorbalığını negatif yönde yordadığını göstermiştir. Ayrıca empatinin, sanat ilgisi ile akran zorbalığı arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Bununla birlikte, elde edilen etki büyüklüklerinin düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarının, üniversite öğrencilerine yönelik zorbalığı önleyici psikoeğitim çalışmaların planlanmasına ve sanat temelli gelişimsel programların geliştirilmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of empathy in the relationship between art interest and peer bullying among university students. The study was conducted within the framework of the relational survey model, one of the quantitative research methods. The sample consisted of university students. Data were collected using the Personal Information Form, Art Interest Scale, Toronto Empathy Questionnaire, and Peer Bullying Identification Scale. Descriptive statistics, correlation analysis, and path analysis were employed in the data analysis process. The findings revealed a positive and significant relationship between art interest and empathy, whereas significant negative relationships were found between empathy and the sub-dimensions of peer bullying. Since the initially proposed path model did not demonstrate adequate fit, model revisions were performed. The revised model showed adequate fit and the findings were evaluated based on this model. The results indicated that art interest positively predicted empathy, while empathy negatively predicted peer bullying. In addition, empathy was found to play a significant mediating role in the relationship between art interest and peer bullying. However, the effect sizes obtained in the study were found to be small. The findings are considered to contribute to the planning of psychoeducational interventions aimed at preventing bullying among university students and to the development of art-based developmental programs.