İlkokul öğrencilerinin depremlere yönelik tutum ve görüşleri: Bir karma yöntem araştırması
Primary school students' attitudes' and perceptions toward earthquakes: A mixed-methods study
  1. Tez No: 1019149
  2. Yazar: BURCU YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afet eğitimi, Doğal afetler, Tutum ölçekleri, Yarı yapılandırılmış görüşme, Öğrenci görüşleri, Disaster education, Natural disasters, Attitude scales, Semistructured interview, Opinions of students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler, bireylerin yaşamlarını çok yönlü etkileyen ve ciddi can ve mal kayıplarına neden olabilen olaylardır. Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle afet bilincinin ve deprem eğitimlerinin erken yaşlardan itibaren kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin depremlere yönelik tutum ve görüşlerini incelemektir. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiş ve paralel karma yöntem deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel çalışma grubunu Düzce il merkezi, ilçe, köy ve özel okullarda öğrenim gören 474 ilkokul 4. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcıların 241'i kız (%50,8), 233'ü erkek (%49,2) öğrencidir. Araştırmanın nitel çalışma grubunu ise 80 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Depreme Yönelik Tutum Ölçeği”ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışmaları kapsamında Açımlayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi uygulanmış, güvenirlik analizleri sonucunda ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Veriler yüz yüze toplanmış, uygulama öncesinde öğrencilere gerekli açıklamalar yapılmış ve katılım gönüllülük esasına göre gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin depreme yönelik genel tutumlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği, ancak deprem bilgi düzeyi boyutunda kız öğrenciler lehine anlamlı farklılık bulunduğu belirlenmiştir. Okul türü değişkeninde yalnızca deprem-yapı ilişkisi boyutunda özel okul öğrencileri lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yerleşim yeri, okulun kat sayısı, yaşanılan evin kat sayısı, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve gelir düzeyi değişkenlerinde bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin deprem öncesi hazırlık, deprem çantası, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler, güvenli alanlar ile yardım alınabilecek kişi ve kurumlar konusunda genel olarak bilgi sahibi olduklarını göstermiştir. Sonuç olarak öğrencilerin deprem farkındalıklarının geliştirilmesinde okul temelli afet eğitimleri ve uygulamalı tatbikatların önemli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Disasters are events that affect individuals' lives in multiple ways and can result in serious loss of life and property. Since Turkey is located in an earthquake zone, fostering disaster awareness and providing earthquake education from an early age is of great importance. The purpose of this study is to examine the attitudes and views of fourth-grade primary school students toward earthquakes. The study was conducted using a parallel mixed-methods design. The quantitative sample of the study consisted of 474 fourth-grade primary school students attending schools in the central city, districts, villages, and private schools of Düzce Province. Of the participants, 241 were female (50.8%) and 233 were male (49.2%). The qualitative sample of the study consisted of 80 students. The data collection tools used in the study were the“Earthquake Attitude Scale,”developed by the researcher, and a semi-structured interview form. As part of the scale's validity studies, Exploratory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis were applied; reliability analyses determined that the scale is a valid and reliable measurement tool. Data were collected in person; students were provided with the necessary explanations prior to the study, and participation was voluntary. The results of the study revealed that students' general attitudes toward earthquakes did not differ significantly by gender, but a significant difference in favor of female students was found regarding the level of earthquake knowledge. Regarding the school type variable, a significant difference in favor of private school students was identified only in the earthquake-structure relationship dimension. Significant differences were identified in some sub-dimensions of the variables related to place of residence, number of floors in the school building, number of floors in the home, mother's education level, father's education level, and income level. Qualitative findings indicated that students generally possessed knowledge regarding pre-earthquake preparations, earthquake kits, actions to take during and after an earthquake, safe areas, and individuals and institutions from whom assistance can be sought. Consequently, it was determined that school-based disaster education and practical drills play a significant role in enhancing students' earthquake awareness.