Gastronomi deneyiminin tekrar ziyaret niyetine etkisinde turist tatmininin aracılık rolü: İstanbul örneği
The mediating role of tourist satisfaction in the effect of gastronomic experience on revisit intention: The case of Istanbul
  1. Tez No: 1019150
  2. Yazar: ESMANUR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖRGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turist tatmini, Turistik davranışlar, Turistler, Turizm, Tourist satisfaction, Touristic behaviours, Tourists, Tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırman İstanbul'u ziyaret eden yerli turistlerin gastronomi deneyimlerinin ziyaretçi tatmini ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini incelemek ve ziyaretçi tatmininin bu ilişkideki aracılık rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'u turistik amaçla ziyaret eden yerli turistler oluşturmakta olup, örneklem grubunu 15 Eylül – 15 Kasım 2025 tarihleri arasında gastronomi deneyimi yaşamış 512 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış anket formu kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında güvenilirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre gastronomi deneyimi ile ziyaretçi tatmini ve tekrar ziyaret etme niyeti arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca ziyaretçi tatmini ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi sonuçları, gastronomi deneyiminin tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde hem doğrudan hem de ziyaretçi tatmini aracılığıyla dolaylı bir etkiye sahip olduğunu ve ziyaretçi tatmininin bu ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiğini göstermektedir. Bu bulgular, gastronomi deneyiminin turistlerin memnuniyetini artıran ve tekrar ziyaret etme niyetini güçlendiren önemli bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of gastronomic experiences of domestic tourists visiting Istanbul on visitor satisfaction and revisit intention, and to determine the mediating role of visitor satisfaction in this relationship. The population of the study consists of domestic tourists visiting Istanbul for touristic purposes, while the sample consists of 512 participants who experienced gastronomic activities between September 15 and November 15, 2025. A structured questionnaire was used as the data collection tool, and the obtained data were analyzed using SPSS and AMOS software. Within the scope of the research, reliability analysis, confirmatory factor analysis, correlation analysis, and structural equation modeling were conducted. The findings reveal that there are positive and significant relationships between gastronomic experience, visitor satisfaction, and revisit intention. Additionally, a significant relationship was found between visitor satisfaction and revisit intention. The results of the structural equation modeling indicate that gastronomic experience has both a direct and an indirect effect on revisit intention through visitor satisfaction, and that visitor satisfaction plays a partial mediating role in this relationship. These findings demonstrate that gastronomic experience is an important factor that increases tourist satisfaction and strengthens revisit intention.