Yeni kalkon sülfonat bileşiklerinin sentezi ve karekterizasyonu
Synthesis and characterization of new chalcone sulfonate compounds
- Tez No: 1019179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzen sülfonatlar, Kalkonlar, Kimya, Benzenesulfonates, Chalcones, Chemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Kalkon iskelet yapısı araştırmacılar tarafından ilgi gören biyoaktif yapısal bir organik yapıdır. Kalkon yapısı özellikle doğal flavonoid yapısında bulunmaktadır. Kalkon yapısındaki alfa, beta doymamış karbonil bileşiklerinin konjugasyonu sayesinde çok değişken biyolojik özelliklere sahip olmasını sağlamaktadır. Bu bileşiklerin özellikle potansiyel olarak antifungal, antineoplastik, antimikrobiyal, antikanser, enzim inhibitörü, böcek öldürücü vb. birçok biyolojik etkinliğinin olduğu bilinmektedir. Daha önceki çalışmalarımızda, grubumuz tarafından kalkon-sülfonat motiflerini içeren moleküller sentezlenmiş ve bu yapıların biyolojik değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu tez çalışması kapsamında, yeni 12 adet metoksi sübstitüenti içeren kalkon-sülfonat bileşikleri sentezlendi ve 1H NMR, 13C NMR ve HRMS analizleri ile karakterize edildi. Özellikle 4-bromo, 2-metil-5-nitro, 2,5-dikloro, 2,4,5-trikloro, 2,4,6-trimetil, 4-kloro, 4-tersiyerbutil gibi sübstitüentler içeren aril türevleri sentezlendi. Ayrıca, tiyenil, naftil, piridil, kinolinil, ve bifenil gibi motifleri içeren kalkon-sülfonat türevleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
The chalcone scaffold structure is a bioactive structural organic structure that has attracted the attention of researchers. The chalcone structure is particularly found in natural flavonoid structures. The conjugation of alpha and beta unsaturated carbonyl compounds in the chalcone structure allows for highly variable biological properties. These compounds are known to have many biological activities, particularly potentially antifungal, antineoplastic, antimicrobial, anticancer, enzyme inhibitor, insecticidal, etc. In our previous studies, molecules containing chalcone-sulfonate motifs were synthesized by our group, and their biological evaluations were carried out. Within the scope of this thesis, 12 new chalcone-sulfonate compounds containing methoxy substituents were synthesized and characterized by 1H NMR, 13C NMR, and HRMS analyses. Specifically, aryl derivatives containing substituents such as 4-bromo, 2-methyl-5-nitro, 2,5-dichloro, 2,4,5-trichloro, 2,4,6-trimethyl, 4-chloro, and 4-tertiarybutyl were synthesized. Additionally, chalcone-sulfonate derivatives containing motifs such as thienyl, naphthyl, pyridyl, quinolinyl, and biphenyl were synthesized.