Ratlarda latissimus dorsi kas flebi donör alanında seroma oluşumunun azaltılmasında; Tutopatch®,“quilting”sütür, keystone flep ve fibrin glue uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of Tutopatch®, quilting sutures, keystone flap, and fibrin glue applications in reducing seroma formation at the latissimus dorsi muscle flap donor site in rats
- Tez No: 1019198
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN ZEYNEP SEVİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi flepler, Musculus latissimus dorsi, Surgical flaps, Musculus latissimus dorsi
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Latissimus dorsi flebi elevasyonu ve aksiller diseksiyon sonrası seroma oluşumu, ölü boşluk gelişimi, lenfatik yapıların hasarı ve protein açısından zengin seröz sıvı artışı nedeniyle en sık karşılaşılan komplikasyonlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, deneysel bir sıçan modelinde Tutopatch ®,“quilting”sütürler, keystone flep ve fibrin glue gibi farklı yöntemlerin seroma oluşumunu azaltmadaki etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Toplam 25 adet Sprague-Dawley sıçan (300–400 g), rastgele beş gruba ayrıldı (her grupta n=5): kontrol, fibrin glue,“quilting”sütür, Tutopatch ® ve keystone flep grupları. Standart seroma modeli; latissimus dorsi kasının eksizyonu, aksiller diseksiyon ve dermal lenfatiklerin bozulması ile oluşturuldu. Her grupta ölü boşluğun yönetimine yönelik farklı bir müdahale uygulandı. Postoperatif 10. günde seroma hacmi aspirasyon ile ölçüldü. Histopatolojik inceleme ile inflamasyon, vasküler proliferasyon ve fibroblast aktivasyonu değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında seroma hacmi 0 ile 12,7 cc arasında değişiklik göstermiştir. En düşük seroma hacmi keystone flep grubunda, en yüksek ise Tutopatch ®(Germany) ve kontrol gruplarında saptanmıştır.“Quilting”sütür ve fibrin glue grupları orta düzeyde sonuçlar göstermiştir. Kruskal–Wallis testi ile yapılan istatistiksel analizde gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=0,0118). Keystone flebin diğer yöntemlere kıyasla seroma oluşumunu azaltmada daha etkili olduğu görülmüştür. Sonuç: De-epitelize keystone flep, vaskülarize doku ile ölü boşluğu doldurması ve doku yüzeyleri arasında adezyonu artırması nedeniyle seroma oluşumunu azaltmada en etkili yöntem olarak bulunmuştur. Sadece yüzey stabilizasyonu sağlayan veya pasif bariyer oluşturan tekniklerin geniş ölü boşlukların yönetiminde yetersiz kalabileceği düşünülmektedir. Bu bulgular, seroma oluşumunun önlenmesinde hem mekanik hem de biyolojik etkileri hedefleyen yaklaşımların daha üstün sonuçlar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Seroma formation is one of the most common complications following latissimus dorsi flap harvest and axillary dissection, primarily due to dead space formation, lymphatic disruption, and collection of protein-rich serous fluid within a surgical dead space. This study aimed to compare the effectiveness of different surgical techniques and biomaterials—including Tutopatch,“quilting”sutures, keystone flap, and fibrin glue—in reducing seroma formation in an experimental rat model. Materials and Methods: A total of 25 Sprague-Dawley rats (300–400 g) were randomly divided into five groups (n=5 per group) control, fibrin glue,“quilting”sutures, Tutopatch ®(Germany), and keystone flap. A standardized seroma model was created by excision of the latissimus dorsi and muscle, combined with axillary dissection and dermal lymphatic disruption. Each group received a different intervention targeting dead space management. On postoperative day 10, seroma volume was measured via aspiration. Histopathological evaluation was performed to assess inflammation, vascular proliferation, and collagen deposition. Results: Seroma volumes ranged between 0 and 12,7 cc across all groups. The lowest seroma volume was observed in the keystone flap group, while the highest was found in the Tutopatch and control groups.“Quilting”sutures and fibrin glue demonstrated intermediate effects. Statistical analysis using the Kruskal–Wallis test revealed a significant difference between groups (p=0.0118). The keystone flap showed a superior effect in reducing seroma formation compared to other techniques. Conclusion: Among the evaluated methods, the de-epithelialized keystone flap was the most effective in reducing seroma formation, likely due to its ability to obliterate dead space with vascularized tissue and enhance tissue adherence. Techniques that only provide surface stabilization or passive barriers appear insufficient in managing large dead spaces. These findings suggest that approaches targeting both mechanical and biological aspects of seroma formation may provide superior outcomes.