2,4 dinitrofenol uygulamasının sıçan karaciğer dokularında NRF2 gen ekspresyonu üzerindeki etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of 2,4-dinitrophenol application on NRF2 gene expression in rat liver tissues
  1. Tez No: 1019209
  2. Yazar: RUMEYSA SEVDE TÜRKÖZÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ MIHÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: NRF2, Obezite, NRF2, Obesity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
2,4 Dinitrofenol (DNP) enerji metabolizması ve oksidatif stresle ilişkilidir. Farklı doku ve organlar üzerindeki etkisini ortaya koyan çalışmalar bulunmaktadır. NRF2 geni, oksidatif hasara karşı koruyucu etki göstererek hücresel homeostazın sürdürülmesinde önemli rol oynar. Oksidatif stres koşullarında aktive olarak antioksidan savunma genlerinin ekspresyonunu artırır ve böylece hücresel hasarın sınırlandırılmasına katkıda bulunur. Bu nedenle NRF2, hücresel antioksidan yanıtın düzenlenmesinde kritik bir transkripsiyon faktörü olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, 2,4-dinitrofenol (2,4-DNP) uygulamasının sıçan karaciğer dokusunda NRF2 gen ekspresyonu üzerindeki etkilerinin; cinsiyet, doz (3 mg/kg ve 6 mg/kg) ve uygulama süresi (7 ve 21 gün) açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 60 dişi ve erkek sıçan kontrol ve uygulama gruplarına ayrılmış, uygulama grupları ise doz ve süre farklılıklarına göre alt gruplara bölünmüştür. Böylece NRF2 gen ekspresyonundaki değişimler cinsiyet, doz ve uygulama süresine bağlı olarak karşılaştırılmıştır. Gruplandırılan karaciğer doku örneklerinde RNA izolasyonu ve cDNA sentezi yapılmıştır. Dokulardaki NRF2 ve β-Aktin gen ekspresyon seviyeleri RT-qPCR tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Her iki cinsiyet birlikte değerlendirildiğinde doz ve süreye göre istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Erkek sıçanlarda 6 mg/kg doz uygulaması kontrol ve 3 mg/kg uygulamalarında NRF2 gen ekspresyon seviyesi istatistiksel olarak anlamlı artış göstermiştir (p<0.05). Dişi sıçanlarda NRF2 ekspresyon seviyesi 21 gün (kronik) süreli uygulama kontrol ve 7 günlük uygulamalardan istatistiksel olarak anlamlı artış göstermiştr (p<0.05). Erkek sıçanlarda süre değişikliğinde anlamlı bir farklılık gözlemlenmemesine rağmen gen ekspresyon seviyelerinde artış gözlenmiştir (p>0.05). DNP kullanımı karaciğer dokularında NRF2 gen ekspresyonu seviyelerinde hem dişi hem de erkek sıçanlarda kontrol gruplarına kıyasla farklılık tespit edilmiştir. Bu bulgular, 2,4 DNP' nin erkek ve dişi sıçan karaciğer dokuları üzerinde cinsiyet, doz ve süre değişkenine bağlı olarak NRF2 gen ekspresyonu üzerinde farklı etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
2,4-Dinitrophenol (DNP) has an impact on energy metabolism and oxidative stress. Studies have revealed its effects on different tissues and organs. NRF2 plays a crucial role in maintaining cellular homeostasis by providing protection against oxidative damage. Under conditions of oxidative stress, NRF2 becomes activated and enhances the expression of antioxidant defense genes, thereby limiting cellular damage. Therefore, NRF2 is considered a key transcription factor in the regulation of the cellular antioxidant response. The present study aimed to investigate the effects of 2,4-dinitrophenol (2,4-DNP) administration on NRF2 gene expression in rat liver tissue with respect to sex, dose (3 mg/kg and 6 mg/kg), and treatment duration (7 and 21 days). A total of 60 male and female rats were assigned to control and treatment groups, and the treatment groups were further subdivided according to dose and duration. NRF2 gene expression levels were then compared to evaluate the influence of sex-, dose-, and duration-dependent 2,4-DNP exposure. RNA isolation and cDNA synthesis were performed on liver tissue samples obtained from all experimental groups. NRF2 and β-Actin gene expression levels in tissues were determined using the RT-qPCR technique. When both sexes were considered together, statistically significant differences were found according to dose and duration (p<0.05). In male rats, the 6 mg/kg dose significantly increased NRF2 gene expression levels compared to the control and 3 mg/kg doses (p<0.05). In female rats, the 21 day (chronic) treatment significantly increased NRF2 expression levels compared to the control and 7 day treatments (p<0.05). Although no significant difference was observed in male rats with varying duration, an increase in gene expression levels was observed (p>0.05). DNP administration resulted in differences in NRF2 gene expression levels in liver tissues in both female and male rats compared to the control groups. These findings indicate that 2,4 DNP has different effects on NRF2 gene expression in male and female rat liver tissues depending on sex, dose, and duration variables.