Kombine olarak uygulanan ultraviyole A ve B ile indüklenmiş deri hasarında Zingeron'un antiapoptotik, antiinflamatuvar ve antioksidan etkisinin moleküler ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması
Investigation of the antiapoptotic, antiinflammatory and antioxidant effects of Zingerone on combined ultraviolet A and B-induced skin damage using molecular and biochemical methods
  1. Tez No: 1019236
  2. Yazar: HATİCE KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖZKOL, DOÇ. DR. SÜMEYRA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Deri, Ultraviyole ışınlar, Zingeron, Antioxidants, Skin, Ultraviolet rays, Zingerone
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ultraviyole (UV) ışınları, deride reaktif oksijen türlerinin (ROT) oluşumunu artırarak cilt yaşlanmasını hızlandırmaktadır. ROT hasarına karşı fenolik yapılı güçlü bir antioksidan olan Zingeron'un (ZN) potansiyeli önemlidir. Bu çalışmada, sıçanların dorsal deri dokusunda oluşturulan UVA+UVB kaynaklı hasara karşı ZN'nin antioksidan, antiinflamatuvar ve antiapoptotik etkileri biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle araştırılmıştır. Her biri 8 adet Wistar albino erkek sıçandan oluşan beş grup [Kontrol (K), UVA+UVB, ZN, UVA+UVB+ZN25, UVA+UVB+ZN50] oluşturulmuştur. UV gruplarına 30 gün boyunca günde 2 saat ışın uygulanmıştır. ZN ve UVA+UVB+ZN50 gruplarına günde 50 mg/kg, UVA+UVB+ZN25 grubuna ise 25 mg/kg ZN gavajla verilmiştir. Deney sonunda sırt deri dokuları analiz edilmiştir. Bulgulara göre, UVA+UVB grubunda total antioksidan kapasite (TAS) K grubuna kıyasla anlamlı azalırken (p<0.05), ZN uygulanan gruplarda anlamlı artmıştır (p<0.05). Buna karşın, total oksidan kapasite (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) düzeyleri UVA+UVB grubunda anlamlı yükselmiş (p<0.05), ZN uygulaması ise bu artışı doz bağımlı olarak anlamlı şekilde baskılamıştır (p<0.05). Proinflamatuvar TNF-α ve IL-1β düzeyleri UVA+UVB grubunda artma, ZN ile azalma eğilimi gösterirken; antiinflamatuvar IL-10 düzeyleri özellikle ZN ve UVA+UVB+ZN50 gruplarında anlamlı artmıştır (p<0.05). Apoptoz belirteçlerinden Caspase-3 ve Bax mRNA düzeyleri UVA+UVB grubunda artmış, Bcl-2 ise azalmıştır. ZN tedavisi bu moleküler değişimleri tersine çevirerek Caspase-3 ve Bax ekspresyonunu anlamlı azaltmış, Bcl-2 düzeylerini ise anlamlı artırmıştır (p<0.05). Sonuç olarak bulgular, ZN'nin UVA+UVB ile indüklenen oksidatif stres, inflamasyon ve apoptoz süreçleri üzerinde güçlü koruyucu etkilere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ultraviolet (UV) radiation accelerates skin aging by increasing the formation of reactive oxygen species (ROS) in the skin. The potential of Zingerone (ZN), a potent phenolic antioxidant, is significant against ROS-induced damage. This study investigates the antioxidant, anti-inflammatory, and anti-apoptotic effects of ZN against UVA+UVB-induced damage experimentally triggered in the dorsal skin tissue of rats, utilizing biochemical and molecular methods. A total of five experimental groups, each consisting of 8 male Wistar albino rats, were established: Control (C), UVA+UVB, ZN, UVA+UVB+ZN25, and UVA+UVB+ZN50. The UV groups were exposed to radiation for 2 hours daily for 30 days. Throughout the experiment, ZN and UVA+UVB+ZN50 groups received 50 mg/kg/day of ZN, while the UVA+UVB+ZN25 group received 25 mg/kg/day of ZN via gavage. At the end of the experiment, dorsal skin tissues were analyzed. According to the findings, total antioxidant status (TAS) levels significantly decreased in the UVA+UVB group compared to the C group (p<0.05), whereas they significantly increased in the ZN-treated groups (p<0.05). Conversely, total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSI) levels significantly increased in the UVA+UVB group (p<0.05), while ZN administration significantly suppressed this increase in a dose-dependent manner (p<0.05). Proinflammatory TNF-α and IL-1β levels tended to increase in the UVA+UVB group and decrease with ZN; however, anti-inflammatory IL-10 levels significantly increased, particularly in the ZN and UVA+UVB+ZN50 groups (p<0.05). Regarding apoptosis markers, Caspase-3 and Bax mRNA levels increased in the UVA+UVB group, while Bcl-2 decreased. ZN treatment reversed these molecular alterations, significantly decreasing Caspase-3 and Bax expressions while significantly increasing Bcl-2 levels (p<0.05). In conclusion, the findings demonstrate that ZN exerts potent protective effects against UVA+UVB-induced oxidative stress, inflammation, and apoptotic processes.