Müşteriden kötü muamelenin duygusal tükenme, iş gören sabotajı ve hizmet performansına etkisi: İş gören dayanıklılığının düzenleyici rolü
The effect of customer mistreatment on emotional exhaustion, employee sabotage, and service performance: The moderating role of employee resilience
  1. Tez No: 1019286
  2. Yazar: SULTAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KALE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteriden Kötü Muamele, Duygusal Tükenme, İş Gören Sabotajı, Hizmet Performansı, İş Gören Dayanıklılığı, Customer Mistreatment, Emotional Exhaustion, Employee Sabotage, Service Performance, Employee Resilience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Hizmet sektöründe faaliyette bulunan işletmeler, müşteri memnuniyetini artırmak, yoğun rekabet ortamında hayatta kalabilmek ve nihayetinde ekonomik olarak verimliliklerini artırabilmek amacıyla müşteri deneyimini önemli bir husus olarak değerlendirmektedirler. Bu nedenle, işletmelerde ön cephe çalışanı olarak faaliyette bulunan bireylerin müşterilerin ihtiyaçlarını en kısa sürede karşılamaları ve müşteri memnuniyetini artırmak için yoğun bir çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken çalışanlar ile müşteriler arasındaki iletişimin büyük bir kısmı medeni bir şekilde kurulmuş olsa da iletişimin bir kısmı problemli olabilmektedir. Çoğu çalışan gibi, hizmet işletmelerinde faaliyette bulunan çalışanlar da işlerini yaparken çeşitli stres kaynaklarıyla karşılaşırlar. Hiç şüphesiz konaklama işletmeleri de bu tür hizmet işletmeleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda araştırma, konaklama işletmelerinde müşteriden kötü muamelenin duygusal tükenme, müşteri yönlü sabotaj ve hizmet performansına etkisi nasıl ve ne yöndedir? Bu etkide iş gören dayanıklılığı düzenleyici role sahip midir?" sorularına cevap bulmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda belirtilen amaçların gerçekleştirilebilmesi için nicel araştırma yöntemleri benimsenmiş ve veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Örneklem grubu, Nevşehir ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin çalışanlarından oluşmaktadır. Belirlenen örneklemde yer alan çalışanlara ulaşabilmek adına kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve 386 anket toplanarak analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ortaya atılan hipotezlerin test edilmesinde kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi (PLS-SEM) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda müşteriden kötü muamelenin duygusal tükenme, hizmet performansı ve müşteri yönlü sabotaj üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Müşteriden kötü muamelenin duygusal tükenme ve müşteri yönlü sabotaj üzerindeki etkisinde iş gören dayanıklılığının düzenleyici etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Müşteriden kötü muamele ve hizmet performansı değişkenleri arasındaki ilişkide iş gören dayanıklılığının düzenleyici rolü incelendiğinde bu etkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Businesses operating in the service sector consider customer experience to be a key factor in increasing customer satisfaction, surviving in a highly competitive environment, and ultimately improving their economic efficiency. Therefore, individuals working as frontline employees in businesses must make every effort to meet customer needs as quickly as possible and increase customer satisfaction. While most of the communication between employees and customers during these activities is civil, some communication can be problematic. Like most employees, employees working in service businesses encounter various sources of stress while doing their jobs. Undoubtedly, accommodation businesses are among these types of service businesses. In this context, the research aims to answer the following questions: How and in what direction does poor treatment by customers in accommodation businesses affect emotional exhaustion, customer-oriented sabotage, and service performance? Does employee resilience play a regulatory role in this effect? In order to achieve the stated objectives in this context, quantitative research methods were adopted, and data were collected using a survey method. The sample group consists of employees of accommodation businesses operating in Nevşehir province. To reach the employees included in the defined sample, convenience sampling was preferred, and 386 surveys were collected and analyzed. The partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) method was used to test the hypotheses put forward in the study. The study concluded that poor treatment by customers has a significant effect on emotional exhaustion, service performance, and customer-directed sabotage. It was found that employee resilience does not have a moderating effect on the impact of poor treatment by customers on emotional exhaustion and customer-directed sabotage. When examining the moderating role of employee resilience in the relationship between customer mistreatment and service performance variables, this effect was found to be significant.