Serum oxLDL, oxLDL'ye karşı gelişen otoantikor ve LOX 1 düzeylerinin endotel disfonksiyonu, artmış karotis intima media kalınlığı ve koroner arter hastalığı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the association of serum oxLDL, autoantibodies against oxLDL and LOX 1 levels with endothelial dysfunction, carotid artery intima media thickness and coronary artery disease
  1. Tez No: 1019297
  2. Yazar: BUSE YILMAZ KALFAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN ÖREM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, FMD, Endotel disfonksiyonu, cIMT, oxLDL, OLAB, LOX--1, Endokan, Atherosclerosis, FMD, Endothelial dysfunction, cIMT, oxLDL, OLAB, LOX--1, Endocan
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklar (ASKVH) günümüzde mortalite ve morbiditenin en yaygın nedenleri arasındadır. Ateroskleroz, subendotelyal alanda lipid birikimi ve inflamasyon tarafından tetiklenen karmaşık bir süreç olup patogenezinde birçok faktör mevcuttur. En çok araştırılan konulardan biri LDL'dir. LDL'nin aterojenik formu olan okside LDL (oxLDL)'nin dokular tarafından özel reseptörlerle (LOX 1 reseptörleri=Lektin benzeri okside LDL reseptörü 1) alındığı ve bu etkileşimin ateroskleroz patogenezinde önemli bir rol oynayan endotel disfonksiyonu ile ilişkili olduğu ileri sürülmüştür. Bu çalışmanın ana amacı, serum oxLDL ve LOX 1 düzeyleri ile endotel disfonksiyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Ayrıca, oxLDL ve LOX 1 düzeylerinin subklinik ve klinik aterosklerozu olan bireylerdeki durumunun belirlenmesi de amaçlanmıştır. Ayrıca küçük yoğun LDL (sdLDL) ve oxLDL'ye karşı oluşan antikor (OLAB) düzeyleri oxLDL ile olan ilişkileri; endokan ise akım aracılı dilatasyon (FMD) ile endotel disfonksiyonunun belirteci olması nedeniyle ölçülmüştür. Gereç ve Yöntem: Araştırma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Tıbbi Biyokimya Anabilim Dallarında yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bireyler kardiyoloji polikliniğine başvuran gönüllüler arasından seçilmiştir. Çalışma grubunda aterosklerotik sürecin farklı evrelerini yansıtabilmek amacıyla üç grup oluşturulmuştur. Aterosklerozda görülen ilk patoloji endotel disfonksiyonu olup bozulmuş FMD ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda FMD değeri <%6,5 olan bireyler bozulmuş FMD, >%6,5 olanlar normal FMD (kontrol grubu) kabul edilmiştir. Subklinik ateroskleroz evresini göstermede en çok kullanılan yöntem karotis intima media kalınlığı (cIMT) ölçümüdür. Kalınlığın >0,7mm olan bireyler ''subklinik ateroskleroz grubunu'' oluşturmuştur. Koroner anjiyografi ile en az bir damarında %50 ve üzeri darlık tespit edilerek koroner arter hastalığı (KAH) tanısı almış olanlar ise ''klinik ateroskleroz grubunu'' oluşturmuştur. Hastalardan venöz kan örneği alınıp serum numunesinde oxLDL, OLAB, LOX 1 ve endokan düzeyleri iii enzim bağlı immünosorbent yöntemi (ELISA) yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmamızda; normal FMD ile bozulmuş FMD grupları arasındaki ve aterosklerozu olmayan (normal cIMT), subklinik ateroskleroz ile klinik ateroskleroz gruplarını oluşturan bireyler arasındaki biyokimyasal ve klinik farklılıklar ortaya konmuştur. Bulgular: FMD ikili karşılaştırmasında demografik özellikler açısından iki grup birbirine benzer dağılım göstermiştir. Bel/kalça oranı bozulmuş FMD grubunda (0,87 ± 0,04) kontrol grubuna (0,84 ± 0,04) kıyasla anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p = 0,04). Bozulmuş FMD grubunda DM sıklığı anlamlı olarak yüksek izlenmiştir. Klasik lipid parametreleri açısından iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Okside LDL düzeyleri bozulmuş FMD grubunda 888 (444--1237) ile kontrol grubuna (589 [275--803]) kıyasla anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p = 0,03). Benzer şekilde LOX--1 düzeyleri bozulmuş FMD grubunda 5,79 (2,97--13,4), kontrol grubunda ise 3,48 (2,04--6,94) olarak ölçülmüş ve aradaki fark anlamlı bulunmuştur (p = 0,005). Endokan düzeyleri de bozulmuş FMD grubunda 431 (219--976), kontrol grubunda ise 284 (231--397) olarak ölçülmüş ve iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p = 0,04). OLAB düzeyi bozulmuş FMD grubunda sayısal olarak daha yüksek olmakla birlikte (342 [119--631]-- 134 [59,4--387]) istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p=0,27). Subklinik ateroskleroz, klinik ateroskleroz ve cIMT normal grupların ikili ve üçlü karşılaştırmasında ise oxLDL ve LOX--1 seviyelerinde anlamlı farklılık izlenmezken endokan düzeyleri subklinik ateroskleroz grubunda 513(473--934), cIMT normal grubunda 311(226--687) olarak ölçülmüş olup aradaki fark anlamlı izlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma, FMD ile saptanan endotel disfonksiyonunun klasik lipid profilinden bağımsız olarak oxLDL, LOX--1 ve endokan düzeyleriyle güçlü ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur. Normal cIMT grubu, subklinik ateroskleroz grubu ve klinik ateroskleroz grubunda oxLDL ve LOX--1 düzeylerinde anlamlı farklılıkların gözlenmemesi, tedavi altındaki ve ilerlemiş aterosklerozu olan hastalarda ayırt edici özelliğinin kısıtlı olduğunu düşündürmüştür. Okside LDL ve LOX--1'in hem FMD hem de endokan üzerinden endotelyal disfonksiyonla yakın ilişki içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction And Objective: Atherosclerotic cardiovascular diseases (ASCVD) are currently among the most common causes of mortality and morbidity. Atherosclerosis is a complex process triggered by lipid accumulation and inflammation in the subendothelial space, with many factors involved in its pathogenesis. One of the most studied topics is low density lipoprotein (LDL) cholesterol. It has been suggested that the atherogenic form of LDL, oxidized LDL (oxLDL), is taken up by tissues through specific receptors (LOX 1 receptors = Lectin like oxidized LDL receptor 1), and that this interaction is associated with endothelial dysfunction, which plays an important role in the pathogenesis of atherosclerosis. The main purpose of this study is to evaluate the relationship between serum oxLDL and LOX 1 levels and endothelial dysfunction. Additionally, it aims to determine the status of oxLDL and LOX 1 levels in individuals with subclinical and clinical atherosclerosis. In our study, small dense LDL (sdLDL) and antibody levels formed against oxLDL (OLAB) were also measured for their relationship with oxLDL; Endocan was measured because it is a biomarker of endothelial dysfunction together with flow mediated dilation (FMD). Materials And Methods: The research was conducted in the Departments of Cardiology and Medical Biochemistry at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine. The individuals participating in the study were selected from volunteers applying to the cardiology outpatient clinic. In order to reflect different stages of the atherosclerotic process, three groups were established in the study group. The first pathology observed in atherosclerosis is endothelial dysfunction, which was evaluated by the presence of impaired flow mediated dilation (FMD). In our study, individuals with an FMD value of <%6.5 were considered to have impaired FMD, and those with >%6.5 were considered to have normal FMD. The most commonly used method to show the subclinical stage of atherosclerosis is carotid intima media thickness (cIMT) measurement. Individuals with thickness >0.7mm constituted the v 'subclinical atherosclerosis group.' Patients diagnosed with coronary artery disease (CAD) by coronary angiography, who had at least one vessel narrowed by 50% or more, constituted the 'clinical atherosclerosis group.' Venous blood samples were taken from the patients, and the levels of oxLDL, OLAB, LOX--1, and endocan in the serum samples were determined using the ELISA method. In our study; the biochemical and clinical differences between the normal FMD and impaired FMD groups, and between individuals forming the groups without atherosclerosis (normal cIMT), subclinical atherosclerosis, and clinical atherosclerosis were demonstrated. Results: In the FMD pairwise comparison, the two groups showed a similar distribution in terms of demographic characteristics. The waist/hip ratio was found to be significantly higher in the impaired FMD group (0.87 ± 0.04) compared to the control group (0.84 ± 0.04) (p = 0.04). The frequency of diabetes was significantly higher in the impaired FMD group. No significant difference was found between the two groups in terms of classical lipid parameters. Oxidized LDL (oxLDL) levels were significantly higher in the impaired FMD group, measured at 888 (444--1237), compared to the control group (589 [275--803]) (p = 0.03). Similarly, LOX--1 levels were measured as 5.79 (2.97--13.4) in the impaired FMD group and 3.48 (2.04--6.94) in the control group, and the difference was found to be significant (p = 0.005). Endocan levels were also measured at 431 (219--976) in the impaired FMD group and 284 (231--397) in the control group, showing a significant difference between the two groups (p = 0.04). Although OLAB levels were numerically higher in the impaired FMD group (342 [119--631]--134 [59.4--387]), they did not reach statistical significance (p = 0.27). In the pairwise and three--way comparisons of subclinical atherosclerosis, clinical atherosclerosis, and cIMT normal groups, no significant differences were observed in oxLDL and LOX--1 levels, whereas endocan levels were measured at 513 (473--934) in the subclinical atherosclerosis group and 311 (226--687) in the cIMT normal group, and the difference was found to be significant (p <0.05). Conclusion: This study revealed that endothelial dysfunction detected by FMD is strongly associated with oxLDL, LOX--1, and endocan levels, independent of the classic lipid profile. The lack of significant differences in oxLDL and LOX--1 levels among the normal cIMT group, the subclinical atherosclerosis group, and the vi clinical atherosclerosis group suggested that its distinguishing feature is limited in patients under treatment and with advanced atherosclerosis. It was observed that oxidized LDL and LOX--1 are closely related to endothelial dysfunction through both FMD and endocan..