İbn Arabi'de rüya ve hakikat ilişkisi
Relation between dream and truth in Ibn Arabi's philosophy
  1. Tez No: 1019314
  2. Yazar: CEYLAN UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hakikat, Rüya, İbn Arabi, Truth, Dream, İbn Arabi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Rüya üzerine yapılan bu çalışma, İbn Arabi özelinde rüya ve hakikat ilişkisini ele almaktadır. İbn Arabi'nin kendi epistemolojisi ve ontolojisi içerisinde rüya ve hakikat ilişkisini nasıl kurduğu ve rüyayı madde âlemi ile gayb âlemi arasında nasıl bir köprü olarak gördüğünün bir incelemesidir. Nitel ve teorik araştırma yöntemine dayalı olarak rüyanın toplum ve kültür dünyasındaki yeri ve etkilerinin yanında, bazı Batılı ve İslam filozoflarının rüyaya dair düşüncelerine yer verilmiştir. İbn Arabi'nin düşünce dünyasını anlamak ve ilginin kurulması için vahdet-i vücut, bilgi, insan, keşf ve ilham gibi kavramlara da yer verilmiştir. Rüyalar, İbn Arabi sisteminde hakikate açılan kapılardır. İnsan zihni, bedenin, aklın ve duyuların kösteklerinden kurtulursa batıni yönü güçlenir ve gelişir. Bunun sonucunda kişi, sadık ve sahih denilen rüyalar aracılığıyla hakikatten nasiplenir. İbn Arabi'ye göre Hak, risaletin sona ermesiyle kulu ile arasındaki iletişimi mübeşşirat adı verilen müjdeleyici ve bilgi içeren rüyalar aracılığıyla sağlar. Rüyada görülen sembol veya görüntüler hakikatin yansıması olduğu için bunların ardındaki gizli hakikatlere kalp gözü açık olan, idraki güçlü irfan sahipleri ulaşabilir. Bu düşüncelere dayalı olarak bu çalışmada, İbn Arabi'nin rüyaları yalnızca bir bilgilenme yolu olarak değerlendirmediği aynı zamanda Tanrısal hakikate erişmenin imkanı şeklinde değerlendirdiği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study on dreams examines the relationship between dreams and truth, specifically focusing on Ibn Arabi. It explores how Ibn Arabi constructs this relationship within his own epistemology and ontology, and how he views dreams as a bridge between the material world and the unseen world. Based on qualitative and theoretical research methods, the study also examines the place and impact of dreams in society and culture, as well as the thoughts on dreams of some Western philosophers and also Islamic philosophers. Concepts such as unity of existence (wahdat al-wujud), knowledge, humanity, revelation, and inspiration are also included to understand Ibn Arabi's thought and establish connections. In Ibn Arabi's system, dreams are gateways to truth. If the human mind is freed from the constraints of the body, intellect, and senses, its inner aspect strengthens and develops. As a result, the individual partakes of truth through dreams considered authentic and true. According to Ibn Arabi, after the end of prophethood, God maintains communication with His servant through dreams that are prophetic and informative. Since the symbols or images seen in dreams are reflections of truth, only those with open hearts and strong understanding can reach the hidden truths behind them. Based on these ideas, this study argues that Ibn Arabi did not view dreams merely as a means of acquiring knowledge, but also as a means of accessing divine truth.