Taha Abdurrahman'da Allah-insan ilişkisi
The relationship between God and man in the thought of Taha Abdurrahman
- Tez No: 1019313
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA BARDAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Emanet, Esma-i Hüsna, Misak, Modernlik, Taha Abdurrahman, Ethics, Amanah, Al-Asma al-Husna, Mithaq, Modernity, Taha Abdurrahman
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
Özet
Taha Abdurrahman'a göre çağdaş dönemde Müslüman aleminin en büyük illeti taklitçiliktir. Bu taklitçilik günümüzde Batı'nın taklit edilmesi veya geleneğin taklit edilmesi şeklinde tezahür etmektedir. Modernleşmenin inkar edilmez bir realite olarak karşımıza çıktığı bu dönemde ona göre Müslümanlar, kendi geleneklerine ait kök değerlerle İslami bir modernlik oluşturmalıdır. Bunu yaparken ne gelenek tamamen yok sayılmalı ne de Batı modernitesinin tatbikleri mutlakmış gibi benimsenerek taklit edilmelidir. Bu tespitlerden sonra Abdurrahman, özgün i'timaniyye paradigmasını İslam geleneğinde var olan kurucu kavramlarla birlikte inşa eder. Bu inşa tamamen ahlak merkezli bir eylembilimsellik içerir ve İslam'ın kendisine has terminolojik kavramları pratik hayatta tecelli eder. İslami modernleşme sürecinde Allah-insan ilişkisinin tüm boyutlarını teorik düzeyden eylemsel düzeye taşımayı amaçlayan Abdurrahman, kalp merkezli bir akletme fiili ve tefekkür odaklı düşünme modeliyle seküler ahlak paradigmasına karşı alternatif bir duruş sergilemektedir. Bu çalışma, Taha Abdurrahman'ın i'timaniyye paradigması üzerine Allah-insan ilişkisini nasıl konumlandırdığını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, Taha Abdurrahman'ın kelami ve felsefi düşünce dünyasının temelleri incelenmiş; inşasında birer kurucu unsur olan temel İslami kavramların birbiri ile olan ilişkisi ortaya konmuştur. İkinci bölümde emanet, misak ve Esma-i Hüsna'nın ahlaki eylemlerle nasıl tecelli ettiği incelenerek, irade ve kulluk anlayışının nasıl farklı bir boyuta taşındığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Abdurrahman'ın İslami modernizm anlayışını nasıl ahlaki zeminde inşa ettiği ve Yeni İlmi Kelam'daki yeri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to Taha Abdurrahman, the greatest affliction of the Muslim world in the contemporary era is imitation. This imitation manifests today in the form of imitating the West or imitating tradition. In this period, where modernization emerges as an undeniable reality, he argues that Muslims must construct an Islamic modernity rooted in the fundamental values of their own tradition. In doing so, neither should tradition be completely ignored, nor should the practices of Western modernity be adopted and imitated as if they were absolute. Following these determinations, Abdurrahman constructs his original i'timaniyya paradigm together with the constitutive concepts existing in the Islamic tradition. This construction contains an entirely ethics-centered praxeology, and the unique terminological concepts of Islam manifest in practical life. Aiming to move all dimensions of the Allah-human relationship from a theoretical level to an active level in the process of Islamic modernization, Abdurrahman exhibits an alternative stance against the secular ethical paradigm with a heart-centered act of reasoning and a contemplation-oriented model of thinking. This study aims to reveal how Taha Abdurrahman positions the Allah-human relationship within his i'timaniyya paradigm. In the first chapter of the study, the foundations of Taha Abdurrahman's Kalam and philosophical world of thought are examined, and the interrelationship of the fundamental Islamic concepts, which are constitutive elements in his construction, is presented. In the second chapter, by examining how the concepts of amanah, mithaq, and al-Asma al-Husna manifest through moral actions, an attempt is made to determine how the understanding of will and servanthood is carried to a different dimension. In the third chapter, how Abdurrahman constructs his understanding of Islamic modernism on an ethical basis and his place in the“New Ilm al-Kalam”are examined.