Progresif keratokonus hastalarında korneal kollajen çapraz bağlama (CXL) tedavisi sonrası riboflavin içeren topikal bir antioksidan formülasyonun oküler semptomlar ve korneal morfoloji üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1019343
  2. Yazar: İBRAHİM YASKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ SUBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Keratokonus, korneal kollajen çapraz bağlama, CXL, riboflavin, antioksidan, epitel iyileşmesi, oküler yüzey, Keratoconus, corneal collagen cross-linking, CXL, riboflavin, antioxidant, epithelial healing, ocular surface
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, progresif keratokonus hastalarında korneal CXL tedavisi sonrası kullanılan riboflavin içeren topikal antioksidan formülasyonun oküler semptomlar, epitel iyileşmesi, oküler yüzey bulguları, speküler mikroskopi bulguları ve topogfrafideki korneal tomografik ve aberometrik parametreler üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya progresif keratokonus tanısıyla epitel-off CXL tedavisi uygulanan 40 hastanın 40 gözü dahil edildi. Hastalar, postoperatif dönemde riboflavin içeren topikal antioksidan formülasyon kullanan ilaç grubu ve standart tedavi alan kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Olguların demografik verileri, keratokonus evreleri, düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), postoperatif ağrı, yanma, batma ve konjonktival hiperemi skorları, epitel defekt alanı ve kapanma süresi, Oküler Yüzey Hastalık İndeksi (OSDİ), noninvaziv gözyaşı kırılma zamanı (NIBUT), speküler mikroskopi bulguları, korneal topografi/tomografi parametreleri, korneal aberasyonlar, topografik optik kalite ölçümleri ve demarkasyon hattı derinliği değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 40 hastanın 40 gözü dahil edildi. İlaç ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet ve keratokonus evresi açısından anlamlı fark yoktu (p>0,05). DGK ve EİDGK değerleri preoperatif, 1. ay ve 3. ayda gruplar arasında benzerdi (tüm p>0,05). Postoperatif erken dönemde ilaç grubunda ağrı skorları 1. ve 2. günlerde (p=0,036 ve p=0,024), yanma skorları 1. ve 2. günlerde (p=0,014 ve p=0,003), batma skoru ise 1. günde (p=0,002) kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Yine konjonktival hiperemi skoru da ilaç grubunda 1. günde (p<0,001) kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Epitel defekt oranı postoperatif 1. günde ilaç grubunda anlamlı olarak daha düşüktü (p=0,048); postoperatif 1. gündeki epitel iyileşme oranı da ilaç grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (0,6400±0,15152% ve 0,5308±0,11921%; p=0,016). Ortalama epitel kapanma süresi her iki grupta benzer (2 gün) saptandı. OSDİ skorları ve NIBUT değerleri açısından takip süresince gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi; ancak NIBUT değerleri 1. hafta ve 1. ayda ilaç grubunda daha yüksek olma eğilimindeydi (sırasıyla p=0,069 ve p=0,053). Speküler mikroskopi, keratometrik 75 topografi, keratokonus indeksleri, korneal aberasyon ve optik kalite parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Demarkasyon hattı derinliği ilaç grubunda 285,95±36,66 µm, kontrol grubunda 284,00±34,13 µm olup gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p=0,655). Sonuç: CXL tedavisi sonrası riboflavin içeren topikal antioksidan formülasyon kullanımı, erken postoperatif dönemde ağrı, yanma ve batma gibi oküler semptomları azaltmakta ve epitel iyileşmesini hızlandırmaktadır. Bununla birlikte, kısa ve orta dönem takipte görme keskinliği, oküler yüzey parametreleri, korneal topografik/tomografik ölçümler, aberasyon parametreleri ve demarkasyon hattı derinliği üzerine ek anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Bu bulgular, söz konusu formülasyonun CXL sonrası hasta konforunu artırabilecek destekleyici bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the effects of a riboflavin-containing topical antioxidant formulation used after corneal collagen cross-linking (CXL) treatment in patients with progressive keratoconus on ocular symptoms, epithelial healing, ocular surface findings, specular microscopy findings, and corneal tomographic and aberrometric parameters assessed by topography. Materials and Methods: Forty eyes of 40 patients who underwent epithelium-off corneal collagen cross linking (CXL) for progressive keratoconus were included in the study. The patients were divided into two groups: the treatment group, which used a riboflavin-containing topical antioxidant formulation in the postoperative period, and the control group, which received standard postoperative treatment. Demographic data, keratoconus stages, uncorrected visual acuity (UCVA), best-corrected visual acuity (BCVA), postoperative pain, burning, stinging, and conjunctival hyperemia scores, epithelial defect area and closure time, Ocular Surface Disease Index (OSDI), non-invasive tear break-up time (NIBUT), specular microscopy findings, corneal topography/tomography parameters, corneal aberrations, topographic optical quality measurements, and demarcation line depth were evaluated. Results: Forty eyes of 40 patients were included in the study. There were no significant differences between the treatment and control groups in terms of age, sex, or keratoconus stage (p>0.05). UCVA and BCVA values were comparable between the groups preoperatively and at the 1st and 3rd postoperative months (all p>0.05). In the early postoperative period, pain scores were significantly lower in the treatment group than in the control group on postoperative days 1 and 2 (p=0.036 and p=0.024, respectively). Burning scores were also significantly lower in the treatment group on days 1 and 2 (p=0.014 and p=0.003, respectively), while the stinging score was significantly lower on day 1 (p=0.002). Similarly, the conjunctival hyperemia score was significantly lower in the treatment group than in the control group on postoperative day 1 (p<0.001). The epithelial defect ratio was significantly lower in the treatment group on postoperative day 1 (p=0.048). The epithelial healing rate on postoperative day 1 was also significantly higher in the treatment group compared with the control group (0.6400±0.15152% vs. 77 0.5308±0.11921%; p=0.016). The mean epithelial closure time was similar in both groups and was found to be 2 days. No significant differences were observed between the groups during follow-up in terms of OSDI scores or NIBUT values; however, NIBUT values tended to be higher in the treatment group at postoperative week 1 and month 1 (p=0.069 and p=0.053, respectively). There were no significant differences between the groups in terms of specular microscopy findings, keratometric topography parameters, keratoconus indices, corneal aberrations, or optical quality parameters. The demarcation line depth was 285.95±36.66 µm in the treatment group and 284.00±34.13 µm in the control group, with no significant difference between the groups (p=0.655). Conclusion: The use of a riboflavin-containing topical antioxidant formulation after CXL reduced early postoperative ocular symptoms such as pain, burning, and stinging, and accelerated epithelial healing. However, no additional significant effect was observed on visual acuity, ocular surface parameters, corneal topographic/tomographic measurements, aberration parameters, or demarcation line depth during short- and mid-term follow-up. These findings suggest that this formulation may be considered a supportive treatment option to improve patient comfort after CXL.