Okul psikolojik danışmanlarında mesleki tükenmişlik ve kariyer uyumu arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The mediating role of resilience in the relationship between professional burnout and career adaptability in school counselors
- Tez No: 1019390
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ÇİVİTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Resilience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul psikolojik danışmanlarında mesleki tükenmişlik ve kariyer uyumu arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın kendilik algısı, gelecek algısı, sosyal yeterlilik, aile uyumu ve sosyal kaynaklar alt boyutlarının aracı rollerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları, Türkiye'deki farklı illerde görev yapan ve bu çalışmaya gönüllü olarak katılan 320 okul psikolojik danışmanından oluşmaktadır. Araştırma verileri Psikolojik Danışman Tükenmişlik Envanteri, Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği-Kısa Formu, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Çalışmada mesleki tükenmişlik ve kariyer uyumu arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın alt boyutlarının aracı rolünü test etmek için Hayes tarafından geliştirilmiş olan SPSS Process Macro 4.0 programı kullanılarak Bootstrap tekniğini esas alan regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, mesleki tükenmişlik gerek kariyer uyumunu gerekse psikolojik sağlamlığın alt boyutlarını anlamlı olarak negatif yönde yordamaktadır. Mesleki tükenmişlik ve kariyer uyumu arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın kendilik algısı, gelecek algısı, sosyal yeterlilik alt boyutlarının orta düzeyde; aile uyumu ve sosyal kaynaklar alt boyutlarının ise düşük düzeyde aracı role sahip olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular ilgili alanyazın kapsamında tartışılarak uygulamaya ve araştırmaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the mediating roles of the sub-dimensions of resilience — perception of self, perception of future, social competence, family cohesion, and social resources—in the relationship between professional burnout and career adaptability among school counselors. The participants consisted of 320 school counselors working in different provinces of Türkiye who voluntarily participated in this study. The research data were collected using the Counselor Burnout Inventory, the Career Adapt-Abilities Scale-Short Form, the Resilience Scale for Adults, and a Personal Information Form. In the study, regression analysis based on the Bootstrap technique was conducted using the SPSS Process Macro 4.0 program developed by Hayes in order to test the mediating roles of the sub-dimensions of resilience in the relationship between professional burnout and career adaptability. According to the findings, professional burnout significantly and negatively predicted both career adaptability and all sub-dimensions of resilience. Furthermore, it was determined that the perception of self, perception of future, and social competence sub-dimensions of resilience had moderate mediating roles in the relationship between professional burnout and career adaptability, whereas the family cohesion and social resources sub-dimensions had low mediating roles. The findings were discussed within the scope of the relevant literature, and recommendations for practice and future research are provided.