Düzce Üniversitesi Kampüsündeki yaban arısı çeşitliliği ve polinasyona etkileri üzerine araştırmalar
Research on the bee diversity and their effects on polination at Duzce University Campus
  1. Tez No: 1019393
  2. Yazar: TAMASI OLAJIDE FADARE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ GÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Biyoloji, Zooloji, Botany, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaban Arısı, Polinasyon, Hymenoptera, Düzce, Wild Bees, Polination, Hymenoptera, Duzce
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Düzce Üniversitesi Konuralp Yerleşkesinde yayılış gösteren yaban arısı popülasyonu çeşitliliği ve bunların hangi bitki gruplarının tozlaşmasında rol oynadıkları belirlenmiştir. Yaban arılarını yakalamak için arazi çalışmalarında iki farklı yöntem kullanılmıştır. Birinci yöntemde yerleşkedeki çiçeklenmenin çok olduğu alanlar belirlenip, buralarda görülen yaban arıları atrap ve ağız aspiratörü yardımıyla yakalanmıştır. Bu esnada arı yakalanan bitkilerin fotoğrafları çekilmiş ve herbaryum örneği alınmıştır. İkinci yöntemde yerleşke içerisinde farklı noktalara tuzak yuvalar bırakılmıştır. Bu yuvalar düzenli olarak kontrol edilerek hangi arı türlerinin bunları kullandığı belirlenmiştir. Çalışma sonunda Düzce Üniversitesi Konuralp yerleşkesinde Apidae, Andrenidae, Colletidae, Halictidae, Megachilidae familyalarından 16 farklı cinse ait 43 farklı yaban arısı popülasyonundan bireyler yakalanmıştır. Bu arıların yerleşke içerisinde Apiaceae, Asteraceae, Asparagaceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Cistaceae, Convolvulaceae, Fabaceae, Hypericaceae, Lamiaceae, Plantaginaceae, Rosaceae familyalarından 39 bitki türü ile ilişkili olduğu gözlenmiştir. Tuzak yuvaları ise Colletidae, Megachilidae familyalarından birer türün kullandığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre kısa dilli yaban arıları Apiaceae, Asteraceae, Brassicaceae, Cistaceae, Convolvulaceae, Hypericaceae, Plantaginaceae familyasından bitki türlerinin, uzun dilli yaban arıları ise Boraginaceae, Fabaceae, Lamiaceae bitki türlerinin polinasyonunda daha fazla rol oynamaktadır. Yerleşke içerisinde monokültüre dayalı peyzaj uygulamalarının olduğu alanlarda arı çeşitliliğinin azaldığı, doğal haline bırakılan sahalarda ise bitki çeşitliliğine paralel olarak yaban arısı çeşitliliğinin daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the diversity of bee populations distributed on the Konuralp Campus of Düzce University and to determine the plant groups they pollinate within the campus. Two different methods were used in the field studies. First, male and female individuals were captured using a net in areas where bees were frequently observed, based on seasonal changes in vegetation. Herbarium samples were collected, and the photographs were also taken from each plant species. In the second method, trap nests were placed at various locations within the campus. These nests were regularly inspected to determine which bee populatıons were using them. As a result of the study, the individuals from 43 different bee population belonging to 16 different genera belonging to the families Apidae, Andrenidae, Colletidae, Halictidae and Megachilidae were identified on the Konuralp campus of Düzce University. These bees were observed to associate with 39 plant species within the campus from the families Apiaceae, Asteraceae, Asparagaceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Cistaceae, Convolvulaceae, Fabaceae, Hypericaceae, Lamiaceae, Plantaginaceae. One population from the families Colletidae and Megachilidae, were found to use the trap nests. According to the findings, short-tongued bees play a greater role in pollinating species from the Apiaceae, Asteraceae, Brassicaceae, Cistaceae, Convolvulaceae, Hypericaceae, Rosaceae, and Plantaginaceae families, while long-tongued bees play a greater role in pollinating species from the Boraginaceae, Fabaceae, and Lamiaceae families. Bee diversity decreased in areas with monoculture-based landscaping practices within the campus, while bee diversity increased in areas left to their natural state, parallel to plant diversity.