Viola L. (violaceae) cinsindeki bazı taksonların polenlerinin micromorfolojilerine genel bir bakış
An insight into the pollen micromorphology of some taxa in the genus viola L. (violaceae)
- Tez No: 1019440
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bitki materyalleri, Bitki morfolojisi, Bitki sistematiği, Plant materials, Plant morphology, Plant systematic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Viola L. cinsine ait 13 taksonun polen morfolojileri ışık ve taramalı elektron mikroskobunda incelenmiştir. Taksonların polen morfolojisi açıklanmıştır. Yapılan palinolojik araştırmalar sonucu çalışılan Viola cinsine ait polenlerin 3'ünün trikolpat, 5'inin trikolporat, 2'sinin tetrakolporat ve 3'ünün (V. kitaibeliana, V. heldreichiana, V. gracilis) hem trikolporat hem de tetrakolporat özellik gösterdiği belirlenmiştir. Polen şekli olarak ise subprolat, prolat-sferoidal ve prolattır. Yüzey süslemesi perforat, mikroekinat-perforat, psilat ve mikroekinattır. Her taksona ait polenlerin morfolojik olarak ayrı ayrı tanımları yapılmıştır. Taksonlara ait polen ölçümleri SPSS 15.0 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu tezin amacı bitki sistematiğine ve polinolojinin diğer dallarına yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the pollen morphology of 13 taxa belonging to the genus Viola L. was examined using light and scanning electron microscopy. The pollen morphology of the taxa is described. As a result of the palynological investigations, it was determined that of the pollen grains belonging to the genus Viola studied, 3 were tricolpat, 5 were tricolporate, 2 were tetracolporate, and 3 (V. kitaibeliana, V. heldreichiana, V. gracilis) exhibited both tricolporate and tetracolporate characteristics. In terms of pollen shape, the types are subprolate, prolate-spheroidal, and prolate. Surface ornamentation comprises perforate, microecinate-perforate, psilate, and microecinate. The morphological descriptions of the pollen grains for each taxon have been provided separately. Pollen measurements for the taxa were statistically analysed using the SPSS 15.0 software package. This thesis aims to contribute to plant systematics and other branches of pollinology.