Ebeler için mesleklerarası işbirliği ölçeği: Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Interprofessional collaboration scale for midwives: a turkish validity and reliability study
- Tez No: 1019465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE ALTIPARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doktor, Ebe, Geçerlilik, Güvenilirlik, Mesleklerarası İşbirliği, Doctor, Midwife, Validity, Reliability, Interprofessional Collaboration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, Ebeler için Mesleklerarası İşbirliği Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Metodolojik türde yapılan bu araştırmanın örneklemini Erzurum ilinde ve ilçelerinde bulunan hastanelerde görev yapan 370 ebe oluşturdu. Veriler“Kişisel Tanıtım Formu”ve“Ebeler İçin Mesleklerarası İşbirliği Ölçeği (E-MİÖ)”kullanılarak toplandı. İstatistiksel analizde tanımlayıcı analizler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), Cronbach's alfa katsayısı, Pearson Momentler çarpımı, AFA, DFA ve varimax temel bileşenler analizi kullanıldı. Bulgular: Ölçeğin Cronbach's alfa kat sayısı 0.890 olarak belirlendi. 8 maddeden oluşan ölçekte ters puanlanan madde bulunmamakla birlikte ölçekten en az 8, en fazla 32 puan alınabilmektedir. Alınan yüksek puanlar ebeler için mesleklerarası işbirliğinin arttığını göstermektedir. E-MİÖ Bartlett Küresellik Testi sonucu 1556.058 ve KMO katsayısına ait değeri ise 0.898 olarak bulundu. Kurulan modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p=0.001<0.05) ve analizde kullanılan örneklem yapısı ile sayısının AFA için kabul edilebilir olduğu saptandı. Tek alt boyut ile açıklanan toplam varyans %57.027 olarak hesaplandı. Ölçeğe ilişkin doğrulayıcı faktör analizi sonucunda model uyum indekslerinden RMSEA=0.054 olarak belirlenmiş olup, kabul edilebilir sınırlar içerisinde değer aldığı görüldü. Model uyum indekslerinden CFI=0.988 ve NFI=0.980 olarak belirlendi ve mükemmel uyum sınırları içerisinde değer aldığı saptandı. Sonuç: E-MİÖ, toplam 8 madde ve tek boyuttan oluşan, ebelerin mesleklerarası işbirliği düzeyini ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the validity and reliability of the Interprofessional Collaboration Scale for Midwives in Turkish. Materials and Methods: This methodological study included a sample of 370 midwives working in hospitals in Erzurum province and its districts. Data were collected using a“Personal Introduction Form”and the“ Interprofessıonal Collaboratıon Scale For Mıdwıves (M-ICS)”. In the statistical analysis, descriptive analyses (number, percentage, mean, standard deviation), Cronbach's alpha coefficient, Pearson product-moment analysis, EFA, CFA and varimax principal component analysis were used. Results: The Cronbach's alpha coefficient of the scale was determined to be 0.890. The scale, consisting of 8 items, does not contain any reverse-scored items, and a minimum score of 8 and a maximum score of 32 can be obtained. Higher scores indicate increased interprofessional collaboration among midwives. The Bartlett Sphericity Test result for the M-ICS was 1556.058, and the KMO coefficient was found to be 0.898. The established model was found to be statistically significant (p=0.001<0.05), and the sample structure and size used in the analysis were found to be acceptable for EFA. The total variance explained by a single sub-dimension was calculated as 57.027%. The confirmatory factor analysis results showed that the model fit index RMSEA was determined to be 0.054, which is within acceptable limits. The model fit indices CFI=0.988 and NFI=0.980 were found to be within the limits of excellent fit. Conclusions: M-ICS is a valid and reliable measurement tool consisting of 8 items and a single dimension, which measures the level of interprofessional collaboration among midwives.