Kliniğimizde cerrahi tedavi uygulanan larenks kanserli olguların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of patients with laryngeal cancer treated surgically at our clinic
- Tez No: 293506
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Larenks kanseri, larenjektomi, onkolojik sonuçlar, Larynx cancer, laryngectomy, oncologic results
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda 1996-2010 yılları arasında cerrahi tedavi uygulanan 295 larenks kanseri vakası tanı, tedavi ve prognoz yönünden değerlendirilmiştir.Vakaların %98,3'ü erkekti ve yaş ortalaması 57,3 olarak bulundu. Vakaların % 97,6'sının anamnezinde 1 ile 60 yıl arasında değişen sürelerde (ortalama 35,6 yıl) sigara kullanım öyküsü mevcuttu. Histopatolojik olarak hastaların, %94,2'si yassı epitel hücreli karsinom tanısı aldı.Glottik kanser %60,0, supraglottik kanser %38,6 ve subglottik kanser %1,4 oranında tespit edildi.Vakaların %37,6'sı evre IV kanserdi. Hastaların %53,2'sine konservatif cerrahi uygulandı. En çok uygulanan operasyon %38,6 oranında total larenjektomi+boyun diseksiyonu oldu. Vakaların 118'ine postoperatif ve 8'ine preoperatif radyoterapi uygulandı.Takip edilen hastaların 69 (%23,4)'unda nüks ve uzak metastaz saptandı. Bunların 39 (%13,2)'u nüks, 30 (%10,2)'u uzak metastazdı. En sık %64,1 oranında lokal nüks ve en sık uzak metastaz %88,3 oranında akciğerde görülmüştür. Total larenjektomi yapılan hastalarda en sık cerrahi komplikasyon olarak farengokutanöz fistül görüldü (%31,2).Supraglottik kanserlerde 5 yıllık sağ kalım; SHL ile %78 ve TL ile %51'dir. Glottik kanserlerde ise kordektomi yapılan grupta %100, VPL ile %81 ve TL yapılan hastalarda %57 oranlarında bulunmuştur.Sonuç olarak, konservatif cerrahi uygulanacak olguların dikkatli seçilmesi ve en uygun endikasyonun konulmasının lokal kontrol oranını arttıracağı düşünüldü. Ayrıca bilateral elektif boyun diseksiyonunun supraglottik kanserlerde boyun nüksünü azalttığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
295 larynx cancer case, which surgical treatment were applied in Kocaeli University Faculty of Medicine Department of Otorhinolaryngology within the years between 1996 and 2010, are assessed in terms of diagnosis, treatment and prognosis.98,3% of the cases were male and average age was 57,3. 97,6% of the cases?s anamnesis had demonstration of a smoking duration varying from 1 to 60 years (average 35,6 years).Rates by 60% of glottic cancer, 38,6% of supraglottic cancer and 1,4% of subglottic cancer are detected.37,6% of the cases were stage IV cancer. Conservative surgery were applied for 53,2%. The most applied operation has been total laryngectomy+neck dissection. Postoperative radiotherapy were applied to 118 of the cases and pre-operative radiotherapy were applied to 8 of the cases.Recurrence and distant metastasis were detected in 69 (23,4%) of the monitored patients. These were identified by 39 (13,2%) of relapse and 30 (10,2%) of distant metastasis. Local recurrence by 64,1% and distant metastasis by 88,3% were identified with the highest rate in the lungs.Pharyngocutaneous fistula were identified with the highest rate (31,2%) as a surgical complication on the patients to whom total laryngectomy were applied.Survival rate of 5 year period from supraglottic cancer is 78% by SHL and 51% by TL. For glottic cancer, survival rate of the patients are 100% to whom cordectomy were applied, 81% to whom VPL were applied and 57% to whom TL were applied.As a result, it is determined that local control rates are increased by carefully chosing cases to apply conservative surgery and identifing the most adaquate indication. Furthermore, importance of bileteral elective neck dissection, which demonstrate a decrease in neck relapse especially in supraglottik cancer, are emphasized.