Çukurova Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezinde sevk verilerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of referral data at Çukurova University Training Family Health Center
- Tez No: 1019496
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Sevk ve konsültasyon, Tıbbi kayıtlar, Tıpta uzmanlık eğitimi, Family practice, Referral and consultation, Medical records
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezine (EASM) ait sevk verilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı tipte yürütülen araştırmanın evrenini, 01.01.2022–01.11.2025 tarihleri arasında merkeze yapılan başvuruların tamamı (N=133.278) oluşturdu. Sevk edilen tüm hastalara (n=1536) ait veriler değerlendirildi. Bulgular: Genel sevk oranı %1,15 olarak hesaplandı. Sevk edilenlerde muayene süresi ortalaması 6 dakika 26 saniye idi. Sevklerin en sık pediatri (%24,0), dahiliye (%23,7) ve acil tıp (%16,9) branşlarına yapıldığı bulundu. Sevklerde en sık görülen tanı Z00-Z99 (Sağlık durumunu ve sağlık hizmetlerinden yararlanmayı etkileyen faktörler) grubu olarak saptanırken (%42,1) en yüksek sevk oranı ise R00-R99 (Semptomlar, belirtiler ve anormal klinik ve laboratuvar bulguları)) grubundaydı (%7,2). Sevk edilen hastaların %97,9'unda sevk notu, %71,5'inde tanı kodu ile sevk içeriği uyumu, %49,9'unda muayene notu ve %14,6'sında vital bulgu kaydı olduğu saptandı. En yüksek sevk oranlarının; 2025 yılında, yaz mevsiminde, salı günlerinde ve saat 09:00 başvurularında gerçekleştiği görüldü (p<0,001). Erkek hastalarda, 0-1 yaş grubunda ve kesin kayıtlı hastalarda sevk oranları daha yüksekti (p<0,001). Erkek hekimlerde (p=0,001) ve dördüncü ay kıdemlilerinde (p<0,001) sevk oranları daha düşük bulundu. Kadın hekimlerin daha fazla muayene notu yazdığı ve tanı-sevk uyumunun daha yüksek olduğu saptandı (p<0,001). Sonuç: Birinci basamak bir eğitim kurumundaki sevk süreçlerinin işleyişine ilişkin nicel verilerin elde edildiği bu çalışmada; sevk oranının ülke verilerine göre yüksek olduğu ve hasta, hekim, tanı, zaman gibi değişkenlerden etkilendiği ortaya konmuştur. Sevk sonrası klinik sonuçları da kapsayan ileri araştırmalar bu konuda daha güçlü kanıtlar sağlayabilir. Kurumsal düzeyde sevk ve kayıt süreçlerinin kalitesini arttırmak için uzmanlık öğrencilerine yönelik girişimler (eğitim, dijital arayüz destekleri vb.) önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate referral data from Çukurova University Training Family Health Center (EASM). Materials and Methods: This retrospective and descriptive study included all visits to the center between January 1, 2022, and November 1, 2025 (N=133,278). Data from all referred patients (n=1,536) were evaluated. Results: The overall referral rate was 1.15%. The mean consultation duration among referred patients was 6 minutes and 26 seconds. Referrals were most frequently made to pediatrics (24.0%), internal medicine (23.7%), and emergency medicine (16.9%). The most common diagnostic group among referrals was Z00-Z99 (Factors influencing health status and contact with health services) (42.1%), whereas the highest referral rate was observed in the R00-R99 group (Symptoms, signs and abnormal clinical and laboratory findings) (7.2%). Referral notes were present in 97.9% of referred patients, diagnostic code–referral content concordance in 71.5%, clinical notes in 49.9%, and vital sign records in 14.6%. The highest referral rates were observed in 2025, during summer, on Tuesdays, and among visits at 09:00 (p<0.001). Referral rates were higher among male patients, patients aged 0–1 years, and registered patients (p<0.001). Referral rates were lower among male physicians (p=0.001) and residents in their fourth month of seniority (p<0.001). Female physicians wrote clinical notes more frequently and had higher diagnostic-referral concordance (p<0.001). Conclusion: In this study, quantitative data were obtained regarding the functioning of referral processes in a primary care training institution. The referral rate was found to be higher than national data and to be influenced by patient-, physician-, diagnosis-, and time-related variables. Further studies including post-referral clinical outcomes may provide stronger evidence on this issue. At the institutional level, interventions targeting residents, such as training and digital interface support, may be recommended to improve the quality of referral and documentation processes.