Eklemeli yöntemle üretilmiş rezin kronların klinik takibi
Clinical evaluation of additively manufactured resin crowns
- Tez No: 1019504
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: eklemeli üretim, 3d baskı, daimi kron, Diş kaplamaları, Fotopolimerleşme, Üç boyutlu baskı, Üç boyutlu yazıcı, additive manufacturing, 3D printing, permanent crown, clinical performance, color stability, antagonist wear, Dental veneers, Photopolymerization, Three dimensional printer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dijital diş hekimliğinde eklemeli üretim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, üç boyutlu baskı ile üretilen daimi restorasyonlar klinik uygulamalarda giderek daha fazla yer almaktadır. Bununla birlikte, bu materyallerin klinik performansına ilişkin uzunlamasına ve prospektif veriler sınırlıdır. Bu doktora tezinin amacı, havuz (vat) fotopolimerizasyonu temelli üç boyutlu baskı yöntemi ile üretilen daimi kron restorasyonlarının kısa dönem klinik performansını değerlendirmektir. Çalışmada klinik başarı, USPHS kriterleri temelinde çok boyutlu olarak incelenmiş; ayrıca renk stabilitesi ve antagonist aşınması objektif ölçüm yöntemleri ile desteklenerek değerlendirilmiştir. Yöntem: Bu çalışma, prospektif, tek merkezli, gözlemsel bir klinik takip çalışması olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma kapsamında vat foto polimerizasyon temelli üç boyutlu baskı yöntemi ile üretip, klinik hekimlerimiz tarafından simante edilen toplam 55 adet daimi restorasyon değerlendirilmiştir. Restorasyonların üretiminde BEGO VarseoSmile Crown Plus, BEGO TriniQ ve Saremco Crowntec materyalleri kullanılmıştır. Tüm restorasyonlar simantasyon sonrası (T0), 3. ay (T1) ve 6. ay (T2) zaman noktalarında klinik olarak takip edilmiş ve takip sürecinde kayıp olgu gözlenmemiştir. Klinik değerlendirme, modifiye USPHS (Ryge) kriterleri kullanılarak gerçekleştirilmiş olup; retansiyon, marjinal adaptasyon, marjinal renk değişikliği, renk uyumu, anatomik form, yüzey dokusu, sekonder çürük ve postoperatif hassasiyet parametreleri ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Renk stabilitesi, VITA Easyshade Advance 4.0 cihazı ile elde edilen CIE Lab* ölçümleri üzerinden hesaplanan ΔE değerleri ile nicel olarak analiz edilmiştir. Antagonist aşınması ise intraoral tarama verilerinin dijital ortamda hizalanması sonrası, temasa gelen yüzey bölgesinde tanımlanan ilgi alanı (ROI) üzerinden RMS (root mean square) metriği kullanılarak değerlendirilmiştir. Klinik muayene bulguları; intraoral fotoğraflar, intraoral taramalar ve spektrofotometrik ölçümler ile desteklenerek çok kaynaklı veri toplama yaklaşımı benimsenmiştir. Bulgular: Çalışma süresince değerlendirilen tüm restorasyonların ağız içinde fonksiyonel olarak varlığını sürdürdüğü ve retansiyon kaybı gözlenmediği belirlenmiştir. USPHS kriterlerine göre yapılan klinik değerlendirmelerde, restorasyonların genel olarak klinik olarak kabul edilebilir performans sergilediği izlenmiştir. Alt kriterler düzeyinde yapılan değerlendirmelerde, zaman içerisinde bazı parametrelerde değişim eğilimleri gözlenebilmekle birlikte, bu değişimlerin klinik anlamlılığı kriter bazında değerlendirilmiştir. Renk stabilitesi analizinde, T0–T1 ve T0–T2 zaman noktaları arasında ΔE değerlerinde artış eğilimi saptanmış, bu durum restorasyonların zaman içerisinde ölçülebilir renk değişimi gösterdiğini ortaya koymuştur. Ancak bu değişimin klinik algılanabilirlik ve kabul edilebilirlik sınırları ile ilişkisi, kullanılan ΔE eşik değerlerine bağlı olarak yorumlanmıştır. Antagonist aşınmasına ilişkin dijital analizlerde, ROI tabanlı RMS değerlerinin zaman içinde değişim gösterdiği ve antagonistin temasa gelen yüzeyinde ölçülebilir yüzey deviasyonlarının oluştuğu belirlenmiştir. Bu bulgular, restorasyonların karşıt diş ile olan fonksiyonel etkileşiminin dijital yöntemlerle nicel olarak izlenebileceğini göstermektedir. Sonuçlar: Bu çalışmanın kısa dönem bulguları, üç boyutlu baskı ile üretilen daimi kron restorasyonlarının klinik ortamda prospektif olarak takip edilebildiğini ve çok boyutlu değerlendirme yöntemleri ile analiz edilebildiğini göstermektedir. USPHS kriterleri ile yapılan klinik değerlendirmelerin, spektrofotometrik renk analizi ve dijital aşınma ölçümleri ile birlikte kullanılması, restorasyon performansının daha kapsamlı ve objektif biçimde değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Bununla birlikte, 6 aylık takip süresi daimi restorasyonların uzun dönem klinik davranışını ortaya koymak için yeterli değildir. Bu nedenle daha uzun takip süreli ve çok merkezli klinik çalışmalar, üç boyutlu baskı ile üretilen daimi restorasyonların klinik başarısını daha net ortaya koymak açısından gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this prospective clinical study was to evaluate the short-term clinical performance of permanent crown restorations fabricated using vat photopolymerization-based three-dimensional (3D) printing technology. Clinical success was assessed multidimensionally using modified USPHS criteria, and supported by objective measurements of color stability and antagonist wear. Methods: This study was designed as a prospective, single-center observational clinical follow-up study. A total of 55 permanent restorations fabricated using vat photopolymerization-based 3D printing were evaluated. The materials included BEGO VarseoSmile Crown Plus, BEGO TriniQ, and Saremco Crowntec. Clinical evaluations were performed at three time points: baseline after cementation (T0), 3 months (T1), and 6 months (T2), with no dropouts recorded during follow-up. Clinical performance was assessed using modified USPHS criteria, including retention, marginal adaptation, marginal discoloration, color match, anatomical form, surface texture, secondary caries, and postoperative sensitivity. Color stability was quantitatively analyzed using CIE Lab* measurements obtained with a spectrophotometer, and ΔE values were calculated. Antagonist wear was evaluated through digital intraoral scans; region-of-interest (ROI)-based surface deviations were calculated using the root mean square (RMS) metric following standardized alignment procedures. Results: All restorations remained clinically functional throughout the study period, and no retention loss was observed. According to USPHS evaluations, restorations demonstrated clinically acceptable performance overall. Although minor temporal changes were detected in certain sub-criteria, these changes were interpreted within the framework of clinical relevance. Color stability analysis revealed an increase in ΔE values between T0–T1 and T0–T2, indicating measurable color changes over time. The clinical significance of these changes was interpreted in relation to perceptibility and acceptability thresholds. Digital antagonist wear analysis demonstrated time-dependent changes in ROI-based RMS values, indicating measurable surface deviations on opposing teeth. Conclusion: Within the limitations of this short-term follow-up study, 3D-printed permanent crowns demonstrated clinically acceptable performance and could be successfully monitored using a multidimensional evaluation protocol. The integration of USPHS-based clinical assessment with objective spectrophotometric color analysis and digital wear measurements provides a comprehensive framework for evaluating restoration performance. However, longer follow-up periods and multicenter clinical studies are required to establish long-term clinical outcomes.