Eklemeli yöntemle üretilen rezin kronların internal ve marjinal uyumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the internal and marginal fit of resin crowns fabricated by additive manufacturing
  1. Tez No: 977392
  2. Yazar: BERFİN SUMRU UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER AKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3D baskı, eksiltmeli üretim, intraoral tarayıcı, marjinal uyum, kron, 3D printing, subtractive manufacturing, intraoral scanner, marginal fit, crown
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kronların üç boyutlu (3D) baskı ve eksiltmeli frezeleme olmak üzere iki farklı dijital üretim tekniğiyle üretilen örnekler üzerinden doğruluklarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesini amaçladı. Araştırma kapsamında, farklı malzemeler ve intraoral tarayıcılar kullanılarak elde edilen kronların internal ve marjinal uyumu düzeyleri ayrıntılı olarak incelendi. Gereç ve Yöntem: 11 numaralı maksiller santral diş, model üzerinde prepare edildi ve ardından selektif lazer ergitme teknolojisi kullanılarak metal güdük üretildi. Bu metal güdük üzerinde, 3D baskı yöntemiyle SAREMCO Crowntec ve BEGO VarseoSmile TRINIQ reçineleri kullanılarak kronlar üretildi. Kontrol grubu olarak ise, GC CERASMART bloklardan frezeleme yöntemiyle kronlar elde edildi. Üretilen güdük, kronlar ve kronların metal güdük üzerindeki dijital izlenimleri, ekstraoral tarayıcı D1000, 3Shape kullanılarak alındı. Kronların internal ve marjinal uyumu, Geomagic Control X (3D Systems, ABD) yazılımının 3D karşılaştırma ve metroloji yetenekleri aracılığıyla analiz edildi. Bulgular: Normallik analizi sonucunda tüm verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. İki faktörlü ANOVA analizlerine göre, tarayıcı ve materyal faktörleri marjinal, aksiyel, internal ve total uyum üzerinde anlamlı etki göstermiştir (p < 0.001). İnsizal uyumda yalnızca materyal faktörü anlamlı bulunmuştur (p < 0.001). Sonuç: Bu çalışmada, tarayıcı ve materyal faktörlerinin kronların uyumu üzerinde anlamlı etkileri olduğu görülmüştür. Primescan en iyi marjinal ve total uyumu, iTero Lumina ise en yüksek internal uyumu sağlamıştır. Genel olarak Cerasmart materyali en iyi, TriniQ ise en zayıf uyumu göstermiştir. Tüm RMS değerleri klinik olarak kabul edilebilir sınırlar (<120 µm) içinde bulunmuştur. iTero Lumina en düşük varyasyon katsayısı (CV = %3.8) ile en yüksek hassasiyeti sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to conduct a comparative evaluation of the accuracy of crowns fabricated using two distinct digital manufacturing approaches: three-dimensional (3D) printing and subtractive milling. Specifically, the investigation focused on a detailed assessment of the internal and marginal fit of crowns produced with different materials and intraoral scanners. Materials and Methods: The maxillary right central incisor, tooth number 11, was prepared on the model, and a metal die was fabricated using selective laser melting technology. A series of crowns were then produced on this metal die using 3D printing with SAREMCO CrownTec and BEGO VarseoSmile TRINIQ resins. As the control group, crowns were milled from GC CERASMART ceramic blocks. The die, the crowns, and the digital impressions of the crowns seated on the metal die were scanned using the 3Shape D1000 extraoral scanner. The internal and marginal fit of the crowns were analyzed using Geomagic Control X, 3D Systems, USA, through its 3D comparison and metrology functions. Results: Normality analysis confirmed that all data were normally distributed. According to two-way ANOVA results, both scanner and material factors had significant effects on marginal, axial, internal, and total fit (p < 0.001). For incisal fit, only the material factor was significant (p < 0.001). Conclusion: This study demonstrated that scanner and material factors significantly affect the fit of crowns. Primescan achieved the best marginal and total fit, while iTero Lumina showed the highest internal fit. Overall, Cerasmart exhibited the best adaptation, whereas TriniQ showed the weakest. All RMS values were within clinically acceptable limits (<120 µm). iTero Lumina demonstrated the highest precision with the lowest coefficient of variation (CV = 3.8%).