Kolpokleizis ameliyatının cerrahi başarısının değerlendirilmesi: Retrospektif kohort ve kesitsel takip çalışması
Evaluation of surgical success of colpocleisis: A retrospective cohort study with cross-sectional follow-up
- Tez No: 1019513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BİLGE TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: anatomik başarı, karar pişmanlığı, Kolpokleizis, pelvik organ prolapsusu, POP-Q, anatomical success, Colpocleisis, decision regret, pelvic organ prolapse, POP-Q
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, pelvik organ prolapsusu nedeniyle kolpokleizis ameliyatı uygulanan hastalarda anatomik başarı oranlarını, perioperatif sonuçları, postoperatif yaşam kalitesini ve karar pişmanlığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif kohort ve kesitsel takip tasarımlı bu çalışmada, 2018-2025 yılları arasında kliniğimizde pelvik organ prolapsusu nedeniyle kolpokleizis ameliyatı uygulanan hastalar değerlendirildi. Preoperatif demografik/klinik veriler ve cerrahi bilgiler hastane kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi; postoperatif POP-Q muayenesi, stres testi, yaşam kalitesi (PFDI-20, PFIQ-7) ve karar pişmanlığı (Karar Pişmanlık Ölçeği) değerlendirmeleri ise hastalar polikliniğe davet edilerek yüz yüze yapıldı. Anatomik başarı, tüm POP-Q noktalarının ≤-1 cm olması (Evre 0-I) olarak tanımlandı. İstatistiksel analizde ix Wilcoxon işaretli sıralar testi, Mann-Whitney U testi ve Fisher'ın kesin testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 33 hasta dahil edildi; yaş ortalaması 70.3±5.3 yıl, ortalama takip süresi 30.6±30.1 ay idi. Yirmi hastaya (%60.6) total, 13 hastaya (%39.4) parsiyel (LeFort) kolpokleizis uygulandı. Anatomik başarı oranı %90.9 (30/33; %95 GA: %76.4–%96.9) olarak saptandı; 3 hastada (%9.1) anatomik başarısızlık (Evre II) gözlendi. Total ve parsiyel gruplar arasında anatomik başarı açısından anlamlı fark yoktu (%95 vs %85, p=0.547). Preoperatif POP-Q noktalarının tamamı postoperatif dönemde anlamlı düzelme gösterdi (tüm p<0.001). İntraoperatif komplikasyon görülmedi. Yüksek BKİ anatomik başarısızlık ile ilişkili bulundu (p=0.037). Preoperatif stres üriner inkontinansı olan hastalar dahil tüm hastalarda postoperatif stres testi negatif saptandı. PFIQ-7 skoru tüm hastalarda sıfırdı. Karar Pişmanlık Ölçeği ortalaması 12.1±12.4 olup hastaların %72.7'si (n=24) hiç pişmanlık duymadı, %24.2'si (n=8) biraz pişmanlık bildirdi, %3.0'ı (n=1) karardan pişman kategorisinde yer aldı. Sonuç: Kolpokleizis, pelvik organ prolapsusu için yüksek anatomik başarı oranı, düşük komplikasyon profili ve kabul edilebilir hasta memnuniyeti sunan etkili bir cerrahi seçenektir. Cinsel aktivitesi olmayan, uygun biçimde seçilmiş yaşlı ve yüksek riskli hastalarda etkili bir cerrahi seçenek olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate anatomical success rates, perioperative outcomes, postoperative quality of life, and decision regret in patients who underwent colpocleisis for pelvic organ prolapse. Methods: In this single-center retrospective cohort study with cross-sectional follow-up, patients who underwent colpocleisis for pelvic organ prolapse between 2018 and 2025 at our clinic were evaluated. Preoperative demographic/clinical data and surgical information were obtained retrospectively from medical records; postoperative POP-Q examination, stress test, quality of life (PFDI-20, PFIQ-7), and decision regret (Decision Regret Scale) assessments were performed face-to-face during outpatient visits. Anatomical success was defined as all POP-Q points ≤-1 cm (Stage 0-I). Wilcoxon signed-rank test, Mann-Whitney U test, and Fisher's exact test were used for statistical analyses. Results: Thirty-three patients were included; mean age was 70.3±5.3 years and mean follow-up was 30.6±30.1 months. Twenty patients (60.6%) underwent total and 13 (39.4%) partial (LeFort) colpocleisis. The anatomical success rate was 90.9% (30/33; 95% CI: 76.4%–96.9%); anatomical failure (Stage II) occurred in 3 patients (9.1%). No significant difference in anatomical success was observed between total and partial groups (95% vs 85%, p=0.547). All preoperative POP-Q points improved significantly postoperatively (all p<0.001). No intraoperative complications occurred. High BMI was associated with anatomical failure (p=0.037). Postoperative stress test was negative in all patients, including those with preoperative stress urinary incontinence. The PFIQ-7 score was zero in all patients. The mean Decision Regret Scale score was 12.1±12.4; 72.7% of patients (n=24) reported no regret, 24.2% (n=8) reported slight regret, and 3.0% (n=1) reported regret. xi Conclusion: Colpocleisis is an effective surgical option for pelvic organ prolapse, offering high anatomical success rates, a low complication profile, and acceptable patient satisfaction. It can be safely performed in carefully selected elderly and high-risk patients who do not desire sexual activity.