Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalarının beyin manyetik rezonans görüntülerinin radiomiks analizi ile değerlendirilmesi
Radiomics-based evaluation of brain magnetic resonance images of patients with attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 1019573
  2. Yazar: MELİKE KESKİNKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, FLAIR, Makine Öğrenmesi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Radiomiks, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, FLAIR, Machine Learning, Magnetic Resonance Imaging, Radiomics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı çocuk ve ergen olgular ile beyin manyetik rezonans görüntüleme bulguları normal olan kontrol olguları arasında, konvansiyonel görüntülemede belirgin olarak ayırt edilemeyen nicel ve tekstürel doku farklılıklarının aksiyel FLAIR görüntülerden elde edilen hacim ilgi alanı tabanlı radiomiks özelliklerle değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı 44 çocuk ve ergen olgu ile yaş, cinsiyet ve manyetik alan gücü açısından birebir eşleştirilmiş 44 kontrol olgusu retrospektif olarak dahil edildi. Aksiyel FLAIR görüntülerde prefrontal korteks alt bölgeleri, bazal ganglion yapıları, talamus, korpus kallozum ve amigdala olmak üzere toplam 16 anatomik bölge hacim ilgi alanı tabanlı olarak değerlendirildi. Şekil tabanlı özellikler dışlandıktan sonra 1504 radiomiks doku özelliği analiz edildi. Gruplar Mann-Whitney U testi ile karşılaştırıldı; çoklu karşılaştırmalar için yanlış keşif oranı düzeltmesi uygulandı. Özellik seçimi sonrasında belirlenen 26 radiomiks değişken ile makine öğrenmesi modelleri oluşturuldu. Bulgular: Eşleştirilmiş çalışma gruplarında, 296 radiomiks doku özelliği ham p <0,05 düzeyinde anlamlı farklılık gösterdi. Yanlış keşif oranı düzeltmesi sonrasında 64 özellik anlamlılığını korudu. Anlamlı özellikler özellikle frontal korteks, amigdala ve kaudat nükleus bölgelerinde yoğunlaştı. Makine öğrenmesi modelleri arasında en yüksek ayırt edici performans lojistik regresyon modeli ile elde edildi. Sonuç: Aksiyel FLAIR görüntülerden elde edilen hacim ilgi alanı tabanlı radiomiks doku özellikleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı olgular ile kontrol olguları arasında nicel ve tekstürel farklılıklar gösterebilmektedir. Bu bulgular, belirgin yapısal manyetik rezonans görüntüleme bulgusu olmayan olgularda FLAIR tabanlı radiomiks analizin araştırma düzeyinde ek nicel görüntüleme verisi sunabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate quantitative and textural tissue differences between children and adolescents diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder and control subjects with normal brain magnetic resonance imaging findings, using volume of interest-based radiomic features obtained from axial FLAIR images. Materials and Methods: Forty-four children and adolescents diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder and 44 control subjects individually matched for age, sex, and magnetic field strength were retrospectively included. On axial FLAIR images, prefrontal cortical subregions, basal ganglia structures, thalamus, corpus callosum, and amygdala were evaluated as 16 anatomical regions using a volume of interest-based approach. After excluding shape-based features, 1504 radiomic tissue features were analyzed. Groups were compared using the Mann-Whitney U test, and false discovery rate correction was applied for multiple comparisons. Machine learning models were constructed using 26 radiomic variables selected after feature selection. Results: In the matched study groups, 296 radiomic tissue features showed significant differences at the raw p < 0.05 level. After false discovery rate correction, 64 features remained significant. Significant features were concentrated particularly in the frontal cortex, amygdala, and caudate nucleus. The highest discriminative performance was obtained with the logistic regression model. Conclusion: Volume of interest-based radiomic tissue features obtained from axial FLAIR images may show quantitative and textural differences between the attention deficit hyperactivity disorder and control groups. These findings suggest that FLAIR-based radiomic analysis may provide additional quantitative imaging data at the research level.