Yüksek fırın cürufu ve uçucu kül temelli geopolimer ile endüstriyel atık kum karışımının yol temel malzemesi olarak kullanılmasının araştırılması
Investigation of the use of blast furnace slag and fly ash based geopolymer and industrial waste sand mixture as road base material
  1. Tez No: 1019574
  2. Yazar: FERİT KARADEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLA DEMİRÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Döküm kumu, Endüstriyel atıklar, Geopolimerler, Core sand, Industrial wastes, Geopolymers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Artan nüfus ve tüketim ihtiyacı, endüstriyel üretim süreçlerinde önemli miktarda atık malzeme oluşumuna yol açmaktadır. Bu kapsamda döküm sektöründen elde edilen atık döküm kumu (ADK), düzenli depolama yerine geopolimerleşme yoluyla yol inşaatlarında değerlendirilebilecek potansiyel bir hammaddedir. Çalışmada, L16 Taguchi tasarım tablosu kullanılarak ADK, yüksek fırın cürufu (YFC) ve F sınıfı uçucu kül (ÖM) esaslı geopolimerlerin mekanik özellikleri incelenmiştir. KOH çözeltisi 6–12 M aralığında kullanılmış; numuneler üzerinde serbest basınç dayanımı (SBD), California taşıma oranı (CBR), sülfatlı çözeltide bekletme ve donma-çözülme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, öncül malzeme oranı ve molaritenin artmasının dayanımı yükselttiğini göstermiştir. 7 ve 28 günlük kür sonunda SBD değerleri sırasıyla 3,13–6,00 MPa ve 5,22–11,09 MPa aralığında bulunmuştur. Kür süresinin uzaması dayanımı artırırken, sülfatlı çözeltide bekletme dayanım kaybına yol açmıştır. Parametrelerin önem sırası ÖM > M > YFC/ÖM > Na₂SiO₃/KOH oranı olarak belirlenmiştir. CBR deneylerinde geopolimer tasarımlarının çoğu çimento bağlayıcılı granül temelden daha yüksek performans göstermiş; en düşük CBR değerine sahip tasarım bile standart kırmataşa göre %450 daha yüksek dayanım sağlamıştır. SEM ve EDX analizleri, geopolimerleşme süreci ile zemin dayanımı arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, ADK temelli geopolimerlerin özellikle yol temel malzemesi olarak kullanılmasında güçlü bir alternatif sunduğunu ve sürdürülebilir mühendislik uygulamaları için yol gösterici nitelikte olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Increasing population and consumption needs lead to the generation of significant amounts of waste materials in industrial production processes. In this context, waste foundry sand (WC) obtained from the foundry sector is a potential raw material that can be utilized in road construction through geopolymerization instead of landfilling. In this study, the mechanical properties of WC, blast furnace slag (BFS), and Class F fly ash (FC) based geopolymers were investigated using the L16 Taguchi design table. KOH solution was used in the range of 6–12 M; unconfined compressive strength (UCS), California bearing ratio (CBR), sulfate solution immersion, and freeze-thaw tests were performed on the samples. The results showed that increasing the precursor material ratio and molarity increased the strength. After 7 and 28 days of curing, the UCS values were found to be in the range of 3.13–6.00 MPa and 5.22–11.09 MPa, respectively. While extending the curing time increased the strength, sulfate solution immersion led to a loss of strength. The order of importance of the parameters was determined as OM > M > YFC/OM > Na₂SiO₃/KOH ratio. In CBR experiments, most geopolymer designs performed better than cement-bonded granular base; even the design with the lowest CBR value provided 450% higher strength compared to standard crushed stone. SEM and EDX analyses revealed the relationship between the geopolymerization process and soil strength. The findings indicate that ADK-based geopolymers offer a strong alternative, especially for use as road base materials, and are guiding principles for sustainable engineering applications.