Trakya Üniversitesi yoğun bakım hastalarında azot dengesinin weaning'e etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of nitrogen balance on weaning in intensive care patients at Trakya University
  1. Tez No: 1019598
  2. Yazar: GÜLÇİN ÖZTÜRK ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK MEMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Mekanik Ventilasyon, Azot Dengesi, Weaning, Intensive Care, Mechanical Ventilation, Nitrogen Balance, Weaning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilasyon desteği alan hastalarda azot dengesinin weaning süreci ve başarısı üzerindeki etkisini değerlendirmek için gözlemsel bir araştırma olarak planlandı. Çalışmaya yoğun bakım ünitesinde en az 48 saat mekanik ventilasyon desteği alan ve enteral beslenen erişkin hastalar dahil edildi. Demografik veriler, komorbiditeler, APACHE II, SOFA, GKS, SGA ve NUTRIC skorları kaydedildi. Günlük enerji ve protein gereksinimleri ESPEN önerilerine göre planlandı. Azot dengesi, günlük protein alımı ile 24 saatlik idrar üre azotu kullanılarak hesaplandı ve hastalar başlangıç azot dengesine göre pozitif ve negatif azot dengesi gruplarına ayrıldı. Azot dengesi haftalık olarak tekrar değerlendirildi. Weaning başarısı Rapid Shallow Breathing Index ve klinik değerlendirme ile izlendi. Mekanik ventilasyon süresi, yoğun bakım kalış süresi ile haftalık c-reaktif protein, albümin, prokalsitonin ve laktat düzeyleri kaydedilerek analiz edildi. Çalışmaya yaş ortalaması 68,6±15,6 yıl olan 68 hasta dahil edildi. Hastaların %50'si negatif, %50'si pozitif azot dengesi grubunda yer aldı. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, primer yoğun bakım yatış tanıları, Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi skoru, Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirme skoru, prokalsitonin, C-reaktif protein, laktat, Subjektif Global Değerlendirme ve Nutrition Risk in Critically Ill skoru ile mortalite açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Negatif azot dengesi grubunda vücut kitle indeksi daha düşük (p=0,030), koroner arter hastalığı daha sık (p=0,028), Glasgow Koma Skalası skoru (5,2±2,2'ye karşı 6,9±2,5; p=0,002) ve albümin düzeyi (2,38±0,52'ye karşı 3,03±0,63 g/dL; p<0,001) daha düşük bulundu. Mekanik ventilasyondan ayrılma tolerasyonu gelişme oranı gruplar arasında benzer olmasına rağmen (%55,9 ve %60,6; p=0,695), pozitif azot dengesi grubunda mekanik ventilasyondan ayrılma tolerasyonu gelişme süresi anlamlı olarak daha kısa bulundu (2,65±1,39'a karşı 4,74±2,13 hafta; p=0,001). Bazal azot dengesinde değişiklik olan hastalarda mekanik ventilasyondan ayrılma tolerasyonu gelişme oranı anlamlı derecede daha yüksekti (%90,9'a karşı %21,7; p<0,001). Sonuç olarak, pozitif azot dengesine sahip yoğun bakım hastalarında mekanik ventilasyondan ayrılma tolerasyonu daha kısa sürede gelişmiştir. Negatif azot dengesi ise düşük albümin düzeyi ve düşük Glasgow Koma Skalası skoru ile ilişkili bulunmuştur. Bu bulgular, azot dengesinin mekanik ventilasyondan ayırma sürecinde önemli bir belirleyici olabileceğini ve protein metabolizmasının izlenerek uygun beslenme stratejilerinin uygulanmasının mekanik ventilasyondan ayırma sürecine katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This observational study was conducted in the Intensive Care Unit of the Department of Anesthesiology and Reanimation, Trakya University Faculty of Medicine, to evaluate the effect of nitrogen balance on the weaning process and weaning success in patients receiving mechanical ventilation. Adult patients who received mechanical ventilation for at least 48 hours and were fed enterally were included in the study. Demographic characteristics, comorbidities, Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II, Sequential Organ Failure Assessment, Glasgow Coma Scale, Subjective Global Assessment, and Nutrition Risk in Critically Ill scores were recorded. Daily energy and protein requirements were planned according to the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism recommendations. Nitrogen balance was calculated using daily protein intake and 24-hour urinary urea nitrogen excretion, and patients were classified into positive and negative nitrogen balance groups according to their baseline nitrogen balance. Nitrogen balance was reassessed weekly. Weaning success was evaluated using the Rapid Shallow Breathing Index and clinical assessment. Duration of mechanical ventilation, intensive care unit length of stay, and weekly levels of C-reactive protein, albumin, procalcitonin, and lactate were recorded and analyzed. A total of 68 patients with a mean age of 68.6±15.6 years were included in the study. Half of the patients were assigned to the negative nitrogen balance group and the other half to the positive nitrogen balance group. There were no significant differences between the groups regarding age, sex, primary intensive care unit admission diagnoses, APACHE II score, SOFA score, procalcitonin, C-reactive protein, lactate, SGA score, NUTRIC score, or mortality (p>0.05). Patients in the negative nitrogen balance group had a lower body mass index (p=0.030), a higher prevalence of coronary artery disease (p=0.028), lower Glasgow Coma Scale scores (5.2±2.2 vs. 6.9±2.5; p=0.002), and lower serum albumin levels (2.38±0.52 vs. 3.03±0.63 g/dL; p<0.001). Although the rate of achieving weaning tolerance was similar between the groups (55.9% vs. 60.6%; p=0.695), the time required to achieve weaning tolerance was significantly shorter in the positive nitrogen balance group (2.65±1.39 vs. 4.74±2.13 weeks; p=0.001). Patients whose baseline nitrogen balance remained changed during follow-up demonstrated a significantly higher rate of achieving weaning tolerance compared with those whose nitrogen balance unchanged (90.9% vs. 21.7%; p<0.001). In conclusion, intensive care patients with a positive nitrogen balance achieved tolerance to weaning from mechanical ventilation in a significantly shorter time. Negative nitrogen balance was associated with lower serum albumin levels and lower Glasgow Coma Scale scores. These findings suggest that nitrogen balance may be an important determinant of the weaning process and that monitoring protein metabolism and implementing appropriate nutritional strategies may contribute to successful weaning from mechanical ventilation.