Demir eksikliği olan non-anemik hastalarda SF-36 anketi ve fiziksel uygunluk değerlendirilmesi
Evaluation of the SF-36 questionnaire and physical fitness in non-anemic patients with iron deficiency
- Tez No: 1019599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Anemisi olmayan demir eksikliği, SF-36, yaşam kalitesi, fonksiyonel kapasite, kas gücü, Non-anemic iron deficiency, SF-36, quality of life, functional capacity, muscle strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, anemisi olmayan demir eksikliği bulunan bireylerde sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ve fonksiyonel kapasitenin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Demir eksikliğinin anemi gelişmeden önceki dönemde de enerji düzeyi, kas gücü ve fiziksel performans üzerinde etkili olabileceği hipotezi araştırıldı. Prospektif, kesitsel ve analitik nitelikte planlanan çalışmaya 70'i anemisi olmayan demir eksikliği bulunan hasta ve 63'ü sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 133 birey dâhil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri ve demir metabolizması parametreleri kaydedildi. Yaşam kalitesi SF-36 ile değerlendirilken, fonksiyonel kapasite ise esneklik, iki dakika yerinde adım ve el kavrama kuvveti testleriyle değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubunda serum demiri, ferritin ve transferrin satürasyonu anlamlı derecede düşük, total demir bağlama kapasitesi ise anlamlı derecede yüksek bulundu. Fonksiyonel kapasite değerlendirmesinde iki dakika yerinde adım testi ile sağ ve sol el kavrama kuvvetleri hasta grubunda anlamlı olarak daha düşüktü. SF-36 ölçeğinin fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, enerji/canlılık, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik, ağrı ve genel sağlık alt boyutlarının tamamında hasta grubunun puanları kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde transferrin satürasyonu ve enerji/canlılık puanı hastalık grubu için bağımsız belirleyiciler olarak bulundu. ROC analizinde transferrin satürasyonu en yüksek ayırt edici performansı gösterdi. Sonuç olarak, anemisi olmayan demir eksikliği yalnızca biyokimyasal bir laboratuvar bulgusu olmayıp yaşam kalitesi, enerji düzeyi, kas gücü ve fonksiyonel kapasite üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Açıklanamayan yorgunluk, egzersiz intoleransı, fiziksel performans kaybı veya yaşam kalitesinde bozulma bulunan bireylerde hemoglobin düzeyi normal olsa dahi demir eksikliği ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare health-related quality of life and functional capacity between individuals with non-anemic iron deficiency and healthy controls. The hypothesis that iron deficiency may affect energy level, muscle strength, and physical performance even before the development of anemia was investigated. A total of 133 individuals, including 70 patients with non-anemic iron deficiency and 63 healthy controls, were enrolled in this prospective, cross-sectional, and analytical study. Demographic characteristics and iron metabolism parameters were recorded for all participants. Quality of life was assessed using the SF-36, whereas functional capacity was evaluated with flexibility, two-minute step, and handgrip strength tests. Statistical significance was accepted as p<0.05. No significant differences were observed between the groups regarding age and sex distribution. Serum iron, ferritin, and transferrin saturation levels were significantly lower, whereas total iron-binding capacity was significantly higher in the patient group. In the functional capacity assessment, 2-minute step test performance and both right- and left-hand grip strength values were significantly lower in the patient group. Scores in all SF-36 domains, including physical functioning, role limitations due to physical problems, role limitations due to emotional problems, vitality, mental health, social functioning, bodily pain, and general health perception, were significantly lower in the patient group compared with the control group. Multivariate logistic regression analysis identified transferrin saturation and vitality score as independent predictors of belonging to the patient group. Receiver operating characteristic analysis demonstrated that transferrin saturation had the highest discriminatory performance. In conclusion, non-anemic iron deficiency is not merely a biochemical laboratory abnormality but is associated with adverse effects on quality of life, energy level, muscle strength, and functional capacity. Therefore, iron deficiency should be thoroughly evaluated even in individuals with normal hemoglobin levels who present with unexplained fatigue, exercise intolerance, decreased physical performance, or impaired quality of life.