Farklı yüzey işlemlerinin hibrit seramiğin yüzey pürüzlülüğü ve rezin simanların bağlanma dayanımı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different surface treatments on the surface roughness and bond strength of resin cements to hybrid ceramics
- Tez No: 1019604
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR TOLGA YÜCEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, Cerasmart 270, hibrit seramik, hidroflorik asit, kumlama, rezin siman, yüzey pürüzlülüğü, air abrasion, Cerasmart 270, hybrid ceramic, hydrofluoric acid, resin cement, shear bond strength, surface roughness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, rezin nanoseramik yapıya sahip hibrit CAD/CAM materyali Cerasmart 270 yüzeyine uygulanan farklı pürüzlendirme işlemlerinin üç farklı rezin simanın makaslama bağlanma dayanımı (MPa) ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Toplam 144 adet örnek dört farklı yüzey işlemine (kontrol, 50 µm Al₂O₃ ile kumlama, %5 HF-20 sn, %5 HF-60 sn) ve üç farklı rezin simana (Calibra Universal, TheraCem Ca, G-CEM ONE) göre 12 alt gruba ayrılmıştır (n=12). Siman uygulamasının ardından örnekler 24 saat distile suda bekletilmiş ve 10.000 döngü termal siklusa tabi tutulmuştur. Makaslama bağlanma dayanımı 1 mm/dk hızla ölçülmüş; yüzey pürüzlülüğü (Ra, Rz, Sa, Sq) optik profilometre ile analiz edilmiş ve yüzey morfolojisi SEM ile değerlendirilmiştir. Kırılma tipleri stereomikroskop altında sınıflandırılmıştır. Veriler Scheirer–Ray–Hare, Kruskal–Wallis ve Mann–Whitney U testleri ile analiz edilmiştir (p<0,05). Analiz sonuçları, farklı yüzey işlemlerinin yüzey pürüzlülüğü ve makaslama bağlanma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkilere sahip olduğunu göstermiştir (p<0,001). Optik profilometre analizlerinde kumlama grubunda tüm pürüzlülük parametreleri (Ra, Rz, Sa, Sq) açısından en yüksek değerler elde edilirken, kontrol grubunda en düşük değerler gözlenmiştir. Hidroflorik asit uygulamaları, kontrol grubuna kıyasla pürüzlülüğü artırmakla birlikte kumlama grubuna göre daha düşük değerler göstermiştir. Makaslama bağlanma dayanımı sonuçlarına göre, hem siman türünün hem de uygulanan yüzey işleminin bağlanma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Tüm siman gruplarında en yüksek bağlanma dayanımı değerleri kumlama grubunda elde edilirken, en düşük değerler kontrol gruplarında saptanmıştır. Kumlama uygulaması sonrasında TheraCem Ca ve G-CEM ONE simanlarının, Calibra Universal simanına kıyasla daha yüksek bağlanma dayanımı gösterdiği belirlenmiştir. Hidroflorik asit uygulamaları bağlanma dayanımını kontrol grubuna göre artırmakla birlikte, kumlama grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük değerler göstermiştir. Asit uygulama süresinin (20 sn ve 60 sn) bağlanma dayanımı üzerindeki etkisi Calibra ve G-CEM ONE simanlarında anlamlı bulunmazken, TheraCem simanında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Yüzey işlemi faktörünün bağlanma dayanımı üzerindeki etkisinin, siman türüne kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir (η²=0,78). Ayrıca, siman türü ile yüzey işlemi arasındaki etkileşimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,001). Buna ek olarak, yüksek bağlanma dayanımı gösteren gruplarda koheziv ve miks kırık tiplerinin arttığı, adeziv kırık oranlarının ise azaldığı belirlenmiştir. Cerasmart 270 hibrit seramik yüzeyinde kumlama uygulaması, makaslama bağlanma dayanımını en etkili şekilde artıran yöntem olarak belirlenmiştir. Rezin nanoseramiklerin yüksek polimer içeriği nedeniyle hidroflorik asit uygulamasının etkisinin sınırlı kaldığı görülmüştür. Klinik başarı açısından, uygun yüzey pürüzlülüğünün MDP içeren modern self-adeziv rezin simanlarla kombinasyonu, uzun dönemli adeziv stabilite için güvenilir bir protokol olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, yüzey hazırlama protokolünün siman seçiminden daha belirleyici bir faktör olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of different surface treatment methods applied to the surface of a resin nanoceramic hybrid CAD/CAM material, Cerasmart 270, on the shear bond strength (MPa) of three different resin cements and surface roughness. A total of 144 specimens were divided into 12 subgroups (n=12) according to four different surface treatments (control, airborne-particle abrasion with 50 µm Al₂O₃, 5% hydrofluoric acid for 20 s, and 5% hydrofluoric acid for 60 s) and three different resin cements (Calibra Universal, TheraCem Ca, and G-CEM ONE). After cement application, all specimens were stored in distilled water for 24 hours and subjected to 10,000 thermal cycles (5–55°C). Shear bond strength was measured using a universal testing machine at a crosshead speed of 1 mm/min. Surface roughness parameters (Ra, Rz, Sa, Sq) were analyzed using a non-contact optical profilometer, and surface morphology was evaluated by SEM. Failure modes were classified under a stereomicroscope. Statistical analyses were performed using Scheirer–Ray–Hare, Kruskal–Wallis, and Mann–Whitney U tests (p<0.05). The results demonstrated that different surface treatments had statistically significant effects on both surface roughness and shear bond strength (p<0.001). The highest roughness values were observed in the airborne-particle abrasion group, whereas the lowest values were found in the control group. Hydrofluoric acid treatments increased surface roughness compared to the control group but remained lower than the airborne-particle abrasion group. Regarding shear bond strength, both the type of cement and surface treatment had significant effects (p<0.001). The highest bond strength values were obtained in the airborne-particle abrasion group, while the lowest values were observed in the control groups. Following airborne-particle abrasion, TheraCem Ca and G-CEM ONE exhibited higher bond strength values compared to Calibra Universal. Although hydrofluoric acid treatments increased bond strength compared to the control group, they showed significantly lower values than airborne-particle abrasion. The duration of acid application (20 s vs. 60 s) had no significant effect on bond strength for Calibra and G-CEM ONE, whereas a significant difference was observed for TheraCem. The effect of surface treatment on bond strength was greater than that of cement type (η²=0.78), and a significant interaction between cement type and surface treatment was found (p<0.001). Additionally, cohesive and mixed failure modes were more frequently observed in groups with higher bond strength values, while adhesive failures were more prevalent in groups with lower bond strength. Airborne-particle abrasion was identified as the most effective method for increasing the shear bond strength of Cerasmart 270. The effect of hydrofluoric acid was limited due to the high polymer content of resin nanoceramics. Clinically, the combination of appropriate surface roughening and MDP-containing self-adhesive resin cements may provide a reliable protocol for long-term adhesive stability. In this context, the surface treatment protocol appears to be a more critical factor than cement selection.