Multipl sklerozlu kadın hastalarda transkutanöz tibial sinir stimülasyonu ve parasakral transkutanöz elektrik stimülasyonun aşırı aktif mesane semptomları üzerindeki etkisi
Effect of transcutaneous tibial nerve stimulation and parasacral transcutaneous electrical stimulation on overactive bladder symptoms in female patients with multiple sclerosis
  1. Tez No: 1019674
  2. Yazar: BÜŞRA AYDIN ERKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA OĞUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Nöromodülasyon, Üriner inkontinans, Multiple sclerosis, Neuromodulation, Urinary incontinence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aşırı Aktif Mesane (AAM) semptomları olan Multipl Sklerozlu (MS) kadın hastalarda, Transkutanöz Tibial Sinir Stimülasyonu (TTSS) ile Parasakral Transkutanöz Sinir Stimülasyonu'nun (PSS) klinik etkinliğini karşılaştırmak ve PSS'nin TTSS ile karşılaştırılabilir bir etkinliğe sahip olup olmadığını değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: MS'li kadın hastalar; TTSS, PSS ve Plasebo gruplarına randomize edildi. Tüm katılımcılara standart davranışsal tedavi ile birlikte, altı hafta boyunca haftada iki seans elektriksel stimülasyon protokolleri uygulandı. Değerlendirmeler; müdahale öncesi ve sonrasında; mesane günlüğü, işeme volümü (VV), maksimum akış hızı (Qmax), işeme sonrası rezidüel volüm (PVR) ve Aşırı Aktif Mesane Formu (AAM-v8), İnkontinans Şiddet İndeksi (İŞİ), Nörojenik Mesane Semptom Skoru (NMSS) ve King Sağlık Anketi (KSA) ölçekleri ile gerçekleştirildi. Bulgular: Her grupta 14 hasta (n=42) analiz edildi. Müdahale sonunda TTSS ve PSS gruplarında; mesane günlüğü (işeme sıklığı, sıkışma, inkontinans), AAM-v8, İŞİ, NMSS ve KSA skorlarında başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanmıştır (p<0.05). Noktüri sayısında ise sadece TTSS grubunda anlamlı azalma görülmüştür (p<0.001). TTSS ve PSS gruplarında VV artışı ve PVR azalması saptanırken (p<0.05), Qmax değerlerinde anlamlı değişim saptanmamıştır. Gruplar arası analizde; TTSS ve PSS'nin birçok klinik semptom ve anket skoru açısından plaseboya göre anlamlı derecede daha etkin olduğu (p<0.05), ancak kendi aralarında kıyaslandığında benzer etkinlik gösterdikleri (p>0.05) saptanmıştır.Sonuç: MS'li kadınlarda TTSS ve PSS uygulamaları, AAM semptomları ve yaşam kalitesinde plaseboya göre iyileşme sağlamış olup, her iki yöntemin benzer klinik sonuçlar sergilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare the clinical efficacy of Transcutaneous Tibial Nerve Stimulation (TTNS) and Parasacral Transcutaneous Nerve Stimulation (PNS) in female patients with Multiple Sclerosis (MS) who exhibit symptoms of Overactive Bladder (OAB),and to determine whether PNS demonstrates efficacy comparable to TTNS. Material and Method: Female patients with MS were randomised into TTNS, PNS, and placebo groups. All participants received standard behavioural therapy along with electrical stimulation protocols twice weekly for six weeks. Assessments were performed pre- and post-intervention using bladder diary, voiding volume (VV), maximum flow rate (Qmax), post-void residual volume (PVR), and the Overactive Bladder Form (OAB-v8), Incontinence Severity Index (ISI), Neurogenic Bladder Symptom Score (NBSS), and King's Health Questionnaire (KHS) scales.Results: Fourteen patients (n=42 in total) were analysed in each group. At the end of the intervention, statistically significant improvements were observed in bladder diary (voiding frequency, urgency, incontinence), OAB-v8, ISI, NBSS, and KHQ scores in both the TTNS and PNS groups compared to baseline (p<0.05). A significant decrease in nocturia was observed only in the TTNS group (p<0.001). Increased VV and decreased PVR were observed in both the TTNS and PNS groups (p<0.05), while no significant change was found in Qmax values. In the intergroup analysis, TTNS and PNS were found to be significantly more effective than placebo in many clinical symptoms and questionnaire scores (p<0.05), but showed similar effectiveness when compared among themselves (p>0.05).Conclusion: In women with MS, TTNS and PNS applications resulted in improvements in OAB symptoms and quality of life compared with placebo, and both methods showed similar clinical outcomes.