Akut miyeloid lösemi hastalarında CD36 pozitifliğinin prognostik rolü
Assessment of the prognostic significance of CD36 expression across multiple lineages in acute myeloid leukemia patients
  1. Tez No: 1019675
  2. Yazar: BURCU ASLANDERE DARICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Myeloid Lösemi (AML), CD36, Prognostik Faktörler, Akım Sitometri, Hedefe Yönelik Tedavi, Sağkalım Analizi, Acute Myeloid Leukemia (AML), CD36, Prognostic Factors, Flow Cytometry, Targeted Therapy, Survival Analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Akut Myeloid Lösemi (AML) hastalarında CD36 ekspresyonunun genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmanın özgün amacı, CD36 ekspresyonunu yalnızca blast popülasyonu üzerinden değil, aynı zamanda monositik ve granülositik maturasyon aşamalarını da içeren çoklu seri analiziyle değerlendirerek, hücresel alt tiplere göre CD36'nın bağımsız bir prognostik belirteç olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2021-2026 yılları arasında takip edilen 18 yaş ve üzeri 42 AML hastası dahil edilmiştir. Kemik iliği aspirasyon örnekleri akım sitometrisi ile incelenerek blastik, monositik ve granülositik serilerdeki CD36 ekspresyon seviyeleri analiz edilmiştir. Elde edilen veriler medyan değerlerine göre“düşük”ve“yüksek”ekspresyon olarak sınıflandırılmıştır. Klinik yanıt oranları, Kaplan-Meier sağkalım analizleri ve çok değişkenli Cox regresyon modellemeleri ile istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Hastaların medyan yaşı 64,74 olup, %57,1'i erkektir. Analizler sonucunda, blastik CD36 düzeyi ile immatür kök hücre belirteçleri (CD34, CD117) arasında negatif bir ilişki bulunmuştur (r=-0,430, p=0,006). Sağkalım analizlerinde, blastik CD36 ekspresyonu yüksek olan hastaların medyan PFS (6 aya karşılık 14 ay, p=0,008) ve medyan OS (7 aya karşılık 17 ay, p=0,013) süreleri, düşük olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha kısa bulunmuştur. Cox regresyon analizinde, blastik CD36 düzeyindeki 1 birimlik artışın ölüm riskini 1,150 kat artırdığı saptanmıştır. Buna karşın, granülositik seride CD36 ekspresyonu yüksek olan hastaların Tam Remisyon (CR) oranları (%47,6'ya karşılık %19,0; p=0,049) ve medyan OS süreleri (15 aya karşılık 9 ay; p=0,023) anlamlı ölçüde daha yüksek bulunmuştur. Monositik serideki CD36 farklılıklarının ise klinik yanıt ve sağkalım üzerinde anlamlı bir etkisi izlenmemiştir. Sonuç: AML patogenezinde CD36 ekspresyonu, hücrenin diferansiyasyon evresine bağlı olarak tamamen zıt prognostik roller üstlenmektedir. Lösemik blastlardaki yüksek CD36 ekspresyonu, kemodirenç ve kötü prognozun bağımsız bir göstergesi iken, matür granülositik serideki CD36 yüksekliği tedaviye iyi yanıt ve uzun sağkalım ile ilişkilidir. CD36'nın hücre serisine özgü bu çoklu analizi, AML'de risk stratifikasyonunu klasik yöntemlere göre çok daha hassas hale getirmekte ve gelecekteki anti-CD36 hedefli tedaviler (örn. PLT012) için klinik karar verme sürecini yönlendirecek kritik bir biyobelirteç potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to explore how CD36 expression affects overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) in individuals with Acute Myeloid Leukemia (AML). The research specifically seeks to assess CD36 expression not only in the blast population but also through a comprehensive analysis of monocytic and granulocytic maturation stages, to determine if CD36 acts as an independent prognostic marker based on cellular subtypes. Materials and Methods: This retrospective study involved 42 AML patients (either de novo or secondary) aged 18 and above, monitored between 2021 and 2026. Bone marrow aspiration samples were analyzed using flow cytometry to measure CD36 expression levels in blast, monocytic, and granulocytic lineages. The data were categorized into“low”and“high”expression groups based on median values. Statistical evaluations included clinical response rates, Kaplan-Meier survival analyses, and Multivariate Cox Regression modeling. Results: The median age of participants was 64.74 years, with 57.1% being male. Analyses showed a negative correlation between blast CD36 levels and immature stem cell markers (CD34, CD117) (r=-0.430, p=0.006). Survival analyses indicated that patients with high blast CD36 expression had significantly shorter median PFS (6 months vs. 14 months, p=0.008) and median OS (7 months vs. 17 months, p=0.013) compared to those with low expression. Cox regression analysis revealed that a 1-unit increase in blast CD36 level raised the risk of death by 1.150 times. Conversely, patients with elevated CD36 expression in the granulocytic lineage exhibited significantly higher Complete Remission (CR) rates (47.6% vs. 19.0%; p=0.049) and median OS times (15 months vs. 9 months; p=0.023). Variations in CD36 expression within the monocytic lineage did not significantly affect clinical response or survival. Conclusion: In the pathogenesis of AML, CD36 expression plays contrasting prognostic roles depending on the cell's differentiation stage. High CD36 expression on leukemic blasts is an independent marker of chemoresistance and poor prognosis, while increased CD36 in the mature granulocytic lineage correlates with a favorable treatment response and extended survival. This lineage-specific analysis of CD36 enhances risk stratification in AML beyond traditional methods and offers critical biomarker potential to inform clinical decisions for future anti-CD36 targeted therapies (e.g., PLT012).