COVİD-19 pandemisi sonrası 1 yıllık dönemde göğüs ağrısı, çarpıntı ve senkop ile başvuran çocuklarda holter monitorizasyon sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of holter monitoring results in children presenting with chest pain, palpitations and syncope in the post–COVID-19 pandemic period
- Tez No: 1019686
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ESİN KİBAR GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik kardiyoloji, Holter monitörizasyonu, çarpıntı, göğüs ağrısı, senkop, aritmi, tanısal verimlilik, Pediatric cardiology, Holter monitoring, palpitations, chest pain, syncope, arrhythmia, diagnostic yield
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocukluk çağında göğüs ağrısı, çarpıntı ve senkop pediatrik kardiyoloji polikliniklerine yönlendirilmenin en sık nedenleri arasındadır. Bu çalışmada, COVID-19 pandemisini takip eden dönemde bu yakınmalarla başvuran çocuklarda 24 saatlik Holter monitörizasyonunun (HM) tanısal verimliliği, klinik olarak önemli ve önemsiz aritmilerin başvuru semptom gruplarına göre dağılımı, tekrarlayan HM'nin ek tanısal getirisi ve ailede ani ölüm öyküsünün HM bulgularıyla ilişkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif bu çalışmaya, Şubat 2023–Şubat 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'ne göğüs ağrısı, çarpıntı ve/veya senkop yakınmasıyla başvuran ve 24 saatlik HM uygulanan 6–18 yaş arası 584 hasta dahil edildi. Hastalar başvuru semptomlarına göre dört gruba ayrıldı. HM bulguları normal, klinik önemsiz aritmi ve ciddi disritmi olarak sınıflandırıldı. İstatistiksel analizde Pearson ki-kare testi, Monte Carlo simülasyonu, One-Way ANOVA, Kruskal–Wallis testi ve Bonferroni düzeltmeli post-hoc karşılaştırmalar kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 13,41 ± 3,11 yıl olup %64,6'sı kızdı. HM hastaların %83,5'inde normal, %12,6'sında klinik önemsiz aritmi, %4,0'ında ciddi disritmi saptandı. Holter sonuç grupları semptomlara göre anlamlı farklılık gösterdi (p=0,005); post-hoc analizde yalnızca izole göğüs ağrısı ile izole senkop grupları arasında anlamlı fark bulundu (p=0,001). İzole senkop grubunda hiçbir olguda ciddi disritmi veya klinik müdahale gereksinimi izlenmedi. Klinik müdahale gereksinimi gruplar arasında anlamlı farklıydı (p=0,002); en yüksek oran izole göğüs ağrısı grubundaydı (%13,2). İlk HM'de aritmi saptananlarda klinik müdahale gerektiren aritmi oranı, saptanmayanlara kıyasla anlamlı yüksekti (%27,4 vs %2,3; p<0,001). Tekrarlayan HM'nin tanısal getirisi gruplar arasında anlamlı fark göstermedi (p=0,290). Ailede ani ölüm öyküsü ile ciddi disritmi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,407). Sonuç: Pediatrik popülasyonda HM klinik olarak önemli aritmileri belirlemede değerli bir non-invaziv araçtır. Tanısal verimlilik başvuru semptomuna göre belirgin farklılaşmaktadır. İlk HM'de aritmi varlığı sonraki klinik müdahale gereksinimi için güçlü bir öngördürücüdür. İlk HM'si normal olan hastalarda rutin tekrarlayan HM'nin ek getirisi sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chest pain, palpitations, and syncope are among the most common reasons for pediatric cardiology referrals. This study evaluated the diagnostic yield of 24-hour Holter monitoring (HM) in children presenting with these complaints during the post–COVID-19 pandemic period, the distribution of clinically significant and non-significant arrhythmias across symptom groups, the additional yield of repeat HM, and the relationship between family history of sudden death and HM findings. Materials and Methods: This single-center retrospective study included 584 patients aged 6–18 years admitted to the Pediatric Cardiology Clinic of Ankara Bilkent City Hospital between February 2023 and February 2024 with chest pain, palpitations, and/or syncope, who underwent 24-hour HM. Patients were grouped by admission symptom. HM findings were classified as normal, clinically non-significant arrhythmia, or severe dysrhythmia. Pearson chi-square test, Monte Carlo simulation, One-Way ANOVA, Kruskal–Wallis test, and Bonferroni-adjusted post-hoc comparisons were used. Results: Mean age was 13.41 ± 3.11 years; 64.6% female. HM was normal in 83.5%, non-significant arrhythmia in 12.6%, severe dysrhythmia in 4.0%. HM distribution differed significantly across symptom groups (p=0.005); post-hoc only the isolated chest pain vs isolated syncope difference was significant (p=0.001). No severe dysrhythmia or clinical intervention occurred in the isolated syncope group. Need for clinical intervention differed significantly (p=0.002), highest in isolated chest pain (13.2%). Arrhythmia on initial HM strongly predicted later clinically actionable arrhythmia (27.4% vs 2.3%; p<0.001). Repeat HM yield did not differ between groups (p=0.290). No significant association between family history of sudden death and severe dysrhythmia (p=0.407). Conclusion: HM remains a valuable non-invasive tool for identifying clinically significant arrhythmias in children. Diagnostic yield differs significantly by admission symptom. Arrhythmia on the initial HM strongly predicts subsequent need for clinical intervention. The additional yield of routine repeat HM after a normal initial study is limited.