COVİD-19 pandemisi öncesi ve sonrası dönemde motosiklet kazası nedeniyle acil servise başvuran hastaların demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of demographic and clinical characteristics of patients who admitted to the emergency department due to motorcycle accidents before and after the COVİD-19 pandemic
  1. Tez No: 842336
  2. Yazar: VEYSEL KIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Injury Severity Score, Kurye, Motosiklet kazası, Pandemi, COVID-19, Injury Severity Score, Courier, Motorcycle accident, Pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı COVİD-19 pandemisi öncesi ve sonrasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi acil servisine motosiklet kazası nedeniyle başvuran hastaların demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir kohort çalışmadır. Türkiye'de ilk COVİD-19 vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020 tarihinde bildirilmiştir. Acil Servise pandemi öncesi 2 yıllık dönemde ve pandemi sonrası 2 yıllık dönemde motosiklet kazası nedeniyle başvuran hastalar incelendi. Çalışmamızda, 18 yaşından küçük hastalar veya veri eksikliği nedeniyle ana sonuç değişkeni olan Injury Severity Score (ISS) hesaplanamadığı hastalar dışlandı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, başvuru dönemi, başvuru saati, kurye olarak çalışma durumu, ISS değerleri ve yaralanma tipleri incelendi. Çalışmamızda birincil sonlanım noktası olarak majör travma varlığı (ISS >15) kabul edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda kategorik değişkenler için Ki-kare veya Fisher'in kesinlik testi kullanıldı. Normal dağılan sürekli değişkenler için bağımsız grup sayısı iki olduğunda Student't testi, normal dağılmayanlar için Mann Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık için p 15 olmasıydı. Pandemi öncesi dönemde başvuran hastaların %4,5'inde (n=5) ISS >15 olduğu, pandemi sonrası dönemde başvuran hastaların %4,8'inde (n=17) ISS >15 olduğu ve iki dönem arasında fark olmadığı saptandı (p=0,883). Çalışmamızda en sık yaralanma tiplerinin alt ekstremite kırıkları (%13,4) ve üst ekstremite kırıkları (%8) olduğunu ve pandemi öncesi ve sonrası dönemde yaralanma tipleri açısından fark olmadığını saptadık. Sonuç: Motosiklet kazalarında ISS puanları ve majör travma oranlarının pandemi öncesi dönem ve pandemi sonrası dönem arasında anlamlı farklı olmadığını saptadık. Pandemi sonrası dönemde pandemi öncesi döneme oranla motosiklet kazalarında anlamlı derecede artış olduğunu görüldü. Motosiklet kazalarında kurye olanların oranının pandemi sonrası dönemde pandemi öncesi döneme göre daha yüksek olduğunu saptadık. Pandemi dönemi sonrasında artan eve servis ve kargo hizmetlerinin motosikletli kurye sayısında ve motosiklet kazalarında artışa yol açmış olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study is to investigate the demographic and clinical characteristics of patients who applied to the emergency department of Ankara University Faculty of Medicine Ibn-i Sina Hospital due to motorcycle accidents before and after the COVID-19 pandemic. Materials and Methods:Our study is a retrospective cohort study. The first COVID-19 case in Türkiye was reported on March 11, 2020, by the Ministry of Health. Patients who applied to the Emergency Department due to motorcycle accidents in the 2-year period before the pandemic and in the 2-year period after the pandemic were examined. In our study, patients who were younger than 18 years of age or whose main outcome variable, the Injury Severity Score (ISS), could not be calculated due to lack of data, were excluded. The patient's age, gender, admission period, admission time, working status as a courier, ISS values, and injury types were examined. In our study, the presence of major trauma (ISS >15) was accepted as the primary endpoint. For comparisons between groups, Chi-square or Fisher's exact test was used for categorical variables. Student's t-test was used when the number of independent groups was two for normally distributed continuous variables, and Mann Whitney U test was used for non-normally distributed variables. P 15. It was determined that 4.5% (n=5) of the patients admitted in the pre-pandemic period had ISS >15, and 4.8% (n=17) of the patients admitted in the post-pandemic period had ISS >15, and there was no difference between the two periods (p =0.883). In our study, we found that the most common injury types were lower extremity fractures (13.4%) and upper extremity fractures (8%) and that there was no difference in injury types before and after the pandemic. Conclusions:We found that ISS scores and major trauma rates in motorcycle accidents were not significantly different between the pre-pandemic period and the post-pandemic period. It was observed that there was a significant increase in motorcycle accidents in the post-pandemic period compared to the pre-pandemic period. We found that the rate of couriers in motorcycle accidents was higher in the post-pandemic period than in the pre-pandemic period. Increasing home delivery and cargo services after the pandemic period may have led to an increase in the number of motorcycle couriers and motorcycle accidents.