Dört cm ve üzeri tiroid nodüllerinde preoperatif ince iğne aspirasyon biyopsi (İİAB) sonuçları ile postoperatif histopatolojik tanıların karşılaştırılması
Comparison of preoperative fine needle aspiration biopsy (FNAB) results and post-operative histopathological diagnoses in thyroid nodules 4 cm or larger
  1. Tez No: 1019698
  2. Yazar: HASAN ALKLAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOLGA KAFADAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, Büyük (≥4 cm) tiroid nodülleri, Tiroid malignitesi, İnce iğne aspirasyon biyopsisinin (İİAB) yalancı negatiflik oranı, Thyroid nodule, Large thyroid nodules (≥4 cm), Thyroid malignancy, False-negative rate of fine-needle aspiration biopsy (FNAB)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tiroid nodülleri klinik uygulamada sık karşılaşılan endokrinolojik patolojiler olup, malignite riskinin doğru belirlenmesi ve gereksiz cerrahinin önlenmesi temel klinik hedeflerdir. Özellikle preoperatif ultrasonografide ≥4 cm tiroid nodüllerinde ince iğne aspirasyon biyopsisinin (İİAB) tanısal güvenilirliği ve nodül boyutunun tek başına cerrahi endikasyon oluşturup oluşturmadığı halen tartışmalıdır. Bu çalışmada, cerrahi uygulanan ve preoperatif ultrasonografide en az bir nodülü ≥4 cm olan hastalarda malignite oranının, benign sitolojili olgulardaki yalancı negatiflik oranının ve malignite ile ilişkili klinik, ultrasonografik ve sitolojik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 01.01.2016–31.12.2025 tarihleri arasında tiroidektomi uygulanan olgular retrospektif olarak incelendi. Preoperatif ultrasonografide nodül boyutu ≥4 cm olan ve İİAB yapılmış 386 hasta çalışmaya dahil edildi. Demografik veriler, ultrasonografik özellikler, İİAB sonuçları, cerrahi yöntemler ve histopatolojik bulgular değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada ≥4 cm tiroid nodülerinde genel malignite oranı %20,2 olarak bulundu. Benign İİAB sonucuna sahip olgularda malignite oranı %10,7 olup yalancı negatiflik oranı olarak değerlendirildi. Malignite ile anlamlı ilişkili faktörler Bethesda kategorisi, düzensiz nodül marjı, solid kompozisyon, nodül ekojenitesi, metastaz şüphesi bulunan lenf nodu varlığı, lenf nodu diseksiyonu, kapsül invazyonu ve lenfatik invazyon olarak saptandı. Yaş, cinsiyet, ASA skoru, komorbidite, nodül lokalizasyonu, nodül sayısı, nodül boyutu, kalsifikasyon varlığı ve cerrahi yaklaşım ile malignite arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda ≥4 cm tiroid nodülerinde malignite oranı %20,2, benign sitolojiye sahip nodülerde yalancı negatiflik oranı ise %10,7 olarak saptandı. Bulgular, ince iğne aspirasyon biyopsisinin (İİAB) büyük tiroid nodülerinin değerlendirilmesinde değerli bir tanısal yöntem olmaya devam ettiğini; ancak benign sitolojik sonuçların maligniteyi güvenilir şekilde dışlamak için tek başına yeterli olmayabileceğini düşündürmektedir. Nodül boyutunun ≥4 cm olması cerrahi karar sürecinde dikkate alınması gereken önemli bir faktör olmakla birlikte, tek başına mutlak cerrahi endikasyon olarak değerlendirilmemelidir. Cerrahi karar; klinik bulgular, ultrasonografik risk özellikleri, Bethesda kategorisi, karşı lob değerlendirmesi, multifokalite olasılığı ve hasta bazlı faktörler birlikte göz önünde bulundurularak verilmelidir. Bu sonuçlar, büyük tiroid nodülerinin yönetiminde bireyselleştirilmiş ve çok parametreli yaklaşımın önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid nodules are commonly encountered endocrine pathologies in clinical practice, and accurately determining the risk of malignancy and avoiding unnecessary surgery are primary clinical objectives. In particular, the diagnostic reliability of fine-needle aspiration biopsy (FNAB) in thyroid nodules ≥4 cm and whether nodule size alone constitutes a surgical indication remain subjects of debate. In this study, we evaluated the malignancy rate, false-negative rate in cases with benign cytology, and the clinical, ultrasonographic, and cytological factors associated with malignancy in patients who underwent surgery and had at least one nodule ≥4 cm on preoperative ultrasonography. Materials and Methods: Patients who underwent thyroidectomy between 01 January 2016 and December 31, 2025, at the Department of General Surgery, Faculty of Medicine, Dicle University, were retrospectively analyzed. The study included 386 patients with nodule sizes of at least 4 cm, as determined by preoperative ultrasonography, all of whom underwent fine-needle aspiration biopsy (FNAB). The evaluation encompassed demographic data, ultrasonographic characteristics, FNAB results, surgical techniques, and histopathological findings. Findings: In this study, the overall malignancy rate for thyroid nodules measuring ≥4 cm was determined to be 20.2%. Among cases with benign fine-needle aspiration biopsy (FNAB) results, the malignancy rate was 10.7%, which was regarded as the false negativity rate. Factors significantly correlated with malignancy included the Bethesda category, irregular nodule margins, solid composition, nodule echogenicity, presence of a lymph node suspicious for metastasis, lymph node dissection, capsular invasion, and lymphatic invasion. No significant associations were observed between malignancy and variables such as age, sex, ASA score, comorbidity, nodule localization, nodule number, nodule size, presence of calcification, or the surgical approach employed. Results: In our study, the malignancy rate for thyroid nodules measuring ≥4 cm was 20.2%, with a false-negative rate of 10.7% in benign cytology nodules. These results suggest that fine-needle aspiration biopsy (FNAB) remains a valuable diagnostic tool for assessing large thyroid nodules. However, benign cytological findings alone may not be adequate to definitively exclude malignancy. Although a nodule size of ≥4 cm is a significant factor in surgical decision-making, it should not be considered an absolute indication for surgery. Surgical decisions should incorporate clinical findings, ultrasonographic risk features, Bethesda category, evaluation of the contralateral lobe, likelihood of multifocality, and patient-specific factors. These findings underscore the necessity of an individualized and multiparametric approach for managing large thyroid nodules.