Bodipy temelli floresans kitozan yüzeyin hazırlanması ve anyon ve aminoasit tespitinde kullanımının araştırılması
Preparation of bodipy-based fluorescent chitosan surface and investigation of its use in anion and amino acid detection
  1. Tez No: 1019721
  2. Yazar: NURİYE TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMED NURİ KURŞUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı zamana bağlı floresans tekniği, Fast transient fluorescence technique
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, toksik anyonlar ile amino asit türlerinin tayininde kullanılmak üzere kitozan tabanlı floresan hibrit malzemeler geliştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, floresan kaynağı olarak görev yapacak olan Bodipy boyaları (ara ve hedef ürün şeklinde) sentezlenmiş; elde edilen bileşiklerin yapısal karakterizasyonu 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, elementel analiz ve erime noktası tayini yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Eş zamanlı olarak, katı destek yüzeyi olarak belirlenen ham kitozan, uygun kimyasal modifikasyon süreçlerinden geçirilmiş ve sentezlenen Bodipy bileşiği ile reaksiyona sokularak çevre dostu, floresan hibrit bir malzeme elde edilmiştir. Bu süreçte hazırlanan modifiye ara yüzey maddesi Chi-HDMI, hedef yüzey maddesi ise Chi-Bodipy olarak adlandırılmış; yeni yüzeylerin yapısal incelemeleri SEM ve FT-IR analizleri ile tamamlanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, elde edilen bu floresan katı destek materyalinin anyon tayinindeki performansı florometrik tekniklerle incelenmiştir. Yapılan spektroskopik analizler, Chi-Bodipy malzemesinin diğer anyonlara kıyasla F- ve Br- iyonlarının tespitinde yüksek seçicilik gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, malzemenin amino asit çeşitlerini belirleme kapasitesi de florometrik yöntemlerle test edilmiş ve hazırlanan materyalin özellikle L-asparajin tayininde de oldukça etkin bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, chitosan-based fluorescent hybrid materials were developed to be used in the determination of toxic anions and amino acid types. In the first stage of the study, Bodipy dyes (intermediate and target products) that will serve as fluorescent sources were synthesized; structural characterization of the compounds obtained was carried out by 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, elemental analysis and melting point determination methods. Simultaneously, the crude chitosan designated as the solid support surface underwent appropriate chemical modification processes and was reacted with the synthesized Bodipy compound to obtain an environmentally friendly fluorescent hybrid material. The modified interface material prepared in this process is called Chi-HDMI, and the target surface material is called Chi-Bodipy; structural examinations of the new surfaces were completed with SEM and FT-IR analyses. In the second stage of the study, the performance of this fluorescent solid support material in anion determination was examined by fluorometric techniques. Spectroscopic analyses revealed that Chi-Bodipy material showed high selectivity in the detection of F- and Br- ions compared to other anions. In addition, the capacity of the material to determine amino acid types was tested by fluorometric methods and it was concluded that the prepared material could be used very effectively, especially in the determination of L-asparagine.