Gündem belirleme araştırmalarında üçüncü aşama: Sosyal medya gündemi ve kamu gündemi
Third stage in agenda setting research: Social media agenda and public agenda
  1. Tez No: 1019724
  2. Yazar: ALİ TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu gündemi, Sosyal ağ analizi, Sosyal medya, Public agenda, Social network analysis, Social media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Gündem belirleme kuramının üçüncü aşama yaklaşımı doğrultusunda yapılan bu çalışma sosyal medyada yer alan birçok katılımcının (bireysel, kurumsal, politik vs.) gündemi nasıl biçimlendirdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. McCombs ve Shaw'ın temel gündem belirleme tezinden hareketle, üçüncü aşama yaklaşımı bireylerin yalnızca kitle medyasının sunduğu unsurları önem sırasına dizmediklerini, aynı zamanda bu unsurlar arasındaki ilişkilerin belirli ağlar aracılığıyla kurulduğunu ifade etmektedir. Bu bağlamda çalışma, Bolu'daki orman yangını sonrasında X platformunda #Bolu etiketiyle oluşan dijital gündemi hem yapısal hem söylemsel açıdan incelemiştir. Toplam 6082 tweet ve 4527 aktörden oluşan veri seti sosyal ağ analizi teknikleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, ağın geniş katılımlı ancak düşük yoğunluklu bir yapıya sahip olduğunu, iletişimin yüksek modülerlik değerleriyle güçlü biçimde kümelendiğini göstermektedir. İçerik üretiminin büyük ölçüde bireysel kullanıcılar tarafından yapılması, üçüncü aşama gündem belirleme yaklaşımının temel varsayımını desteklemekte, bireylerin gündemin anlamlandırılmasında belirleyici olduğunu göstermektedir. Merkezilik analizlerinde en yüksek aracı ve görünür aktörlerin bireysel kullanıcılar olduğu görülmüş, mesajların bilişsel yönelimlerinde ret kategorisinin baskınlığı, kullanıcıların olayı eleştirel bir çerçevede yeniden ürettiğini ortaya koymuştur. Çalışma genel olarak sosyal medya kullanıcılarının söylemsel güçleri aracılığıyla üçüncü aşama gündem belirlemede etkin bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study, conducted in line with the third-stage approach of agenda-setting theory, aims to reveal how various participants—individuals, organizations, politicians, etc.—on social media shape the agenda. Building on McCombs and Shaw's fundamental agenda-setting thesis, the third-stage approach states that individuals do not merely rank the elements presented by mass media in order of importance, but also establish relationships between these elements through specific networks. In this context, the study examined the digital agenda formed on the X platform with the #Bolu hashtag after the forest fire in Bolu, both structurally and discursively. The dataset, consisting of a total of 6082 tweets and 4527 actors, was evaluated using social network analysis techniques. The findings show that the network has a broad but low-density structure, with communication strongly clustered with high modularity values. The fact that content production is largely carried out by individual users supports the basic assumption of the third-stage agenda-setting approach, showing that individuals are decisive in the interpretation of the agenda. Centrality analyses revealed that the most influential and visible actors were individual accounts, while the dominance of the rejection category in the cognitive orientation of messages indicated that users reproduced the event within a critical framework. Overall, the study demonstrates that social media users play an active role in third-stage agenda setting through their discursive power.