Investigation of the effect of α-tocopheryl succinate and saha on neuroblastoma (nb) cancer cell line
Α-tokoferil süksinat ve saha'nın nöroblastoma (nb) kanser hücre hattı üzerindeki etkisinin araştırılması
- Tez No: 1019727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL BAŞAK GENCER AKÇOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Oncology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Apoptozis, Mitokondriler, Nöroblastom, Vorinostat, Apoptosis, Mitochondria, Neuroblastoma, Vorinostat
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abdullah Gül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
Özet
Nöroblastom, nöral krest kök hücrelerinden kaynaklanan kötü huylu solid bir tümördür. Bu tümör, spontan gerilemeden geniş metastatik hastalığa kadar değişen çeşitli klinik davranışlar sergiler. Tedavi seçeneklerinin yetersizliği, nöroblastomun moleküler temellerini anlamaya yönelik yeni araştırma yaklaşımlarını gerekli kılmaktadır. Tümör hücrelerinin yüksek çoğalma oranı, verimli enerji metabolizmasına dayanır; bu nedenle çalışmanın odak noktası enerji yolları ve bunların tümör gelişimindeki rolüdür. Nöroblastomda enerji metabolizmasını değiştiren genetik değişiklikler, TCA döngüsü enzimlerinin aktivitesini azaltırken glikolizi artırır. Yüksek riskli vakalarda MYCN amplifikasyonu, ALK mutasyonları veya SDHA/SDHB genlerindeki germ hattı mutasyonları görülür. SDHA ve SDHB'deki mutasyonlar temelde süksinat dehidrogenaz aktivitesini durdurarak, normal mitokondriyal enerji üretiminden sitoplazmik glikolize doğru metabolik bir kaymaya neden olur. Bu projede, mitokondriyal disfonksiyonu düzeltmek için SDH'yi hedef alan bir inhibitör olarak α-TOS kullanılmaktadır. Ayrıca, yüksek riskli hastalarda tipik olarak apoptozla ilgili genlerin işlevini engelleyen N-Myc proteinini üreten MYCN ekspresyonu yüksektir. HDAC inhibitörleri yoluyla epigenetik müdahale umut vadeden alternatif bir strateji sunmaktadır. SAHA, programlanmış hücre ölümü için gerekli olan apoptotik yolları yeniden aktive etme yeteneğini göstermiştir. Sonuç olarak, mitokondriyal hedefli α-TOS'un epigenetik modülatör SAHA ile birleştirilmesinin sinerjik potansiyeli, çift etkili bir terapötik strateji olarak etkinliğini değerlendirmek için nöroblastoma hücrelerinde araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Neuroblastoma is an extracranial malignant solid tumor originating from neural crest stem cells, exhibiting clinical behaviors from spontaneous regression to extensive metastasis. The lack of promising treatments highlights the need for novel research into its molecular foundations. The high proliferation rate of malignant neuroblastoma cells necessitates efficient energy metabolism; therefore, this study focuses on energy pathways and their role in tumor development. Genetic changes in neuroblastoma are associated with decreased TCA cycle enzyme activity and increased glycolysis. High-risk cases often harbor genetic alterations such as MYCN amplification, ALK mutations, or germline mutations in SDHA and SDHB genes. Mutations in SDHA and SDHB basically shut down succinate dehydrogenase activity, which forces a metabolic shift from normal mitochondrial energy production over to cytosolic glycolysis. In this project, α-TOS is used as an SDH targeted inhibitor to try and fix that mitochondrial dysfunction. Furthermore, high-risk patients typically exhibit elevated MYCN expression, which produces the N-Myc protein that inhibits the function of apoptosis-related genes. Epigenetic intervention via HDAC inhibitors offers a promising alternative strategy. SAHA has demonstrated the ability to reactivate the apoptotic pathways necessary for programmed cell death. Consequently, the synergistic potential of combining mitochondrial-targeted α-TOS with the epigenetic modulator SAHA is under investigation in neuroblastoma cells to evaluate its efficacy as a dual-action therapeutic strategy.