Etanol katkılı N-heptan–biyodizel üçlü yakıt karışımlarının dizel motorlarda performans, emisyon ve yanma karakteristikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of ethanol-added N-heptane–biodiesel ternary fuel blends on performance, emission and combustion characteristics in diesel engines
  1. Tez No: 1019728
  2. Yazar: MAHSUM BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÇILGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk yağı biyodizeli, Etanol, n-Heptan, Dizel motor, Motor performansı, Egzoz emisyonları, Yanma karakteristikleri, Cottonseed oil biodiesel, Ethanol, n-Heptane, Diesel engine, Engine performance, Exhaust emissions, Combustion characteristics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Bilim Dalı
Özet
Günümüzde küresel enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan petrol rezervlerinin giderek azalması ve fosil yakıt kullanımına bağlı çevresel sorunların artması, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik araştırmaları önemli hâle getirmiştir. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, enerji arz güvenliği endişeleri ve giderek sıkılaşan egzoz emisyon standartları, özellikle dizel motorlarda kullanılabilecek çevre dostu alternatif yakıtların geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda biyodizel; yenilenebilir yapısı, biyolojik olarak parçalanabilirliği, düşük kükürt içeriği ve mevcut dizel motorlarda önemli bir yapısal değişiklik gerektirmeden kullanılabilmesi nedeniyle dikkat çeken alternatif yakıtlardan biridir. Bu çalışma kapsamında, yerli bir hammadde olan pamuk yağından transesterifikasyon yöntemiyle biyodizel yakıtı üretilmiştir. Elde edilen biyodizel, ticari dizel yakıtı ile hacimce %20 oranında karıştırılarak B20 temel yakıtı hazırlanmıştır. Çalışmanın deneysel kısmında, B20 yakıtına hacimce %5 ve %10 oranlarında etanol ve n-heptan katkıları ayrı ayrı ilave edilerek farklı üçlü yakıt karışımları oluşturulmuştur. Hazırlanan yakıt numunelerinin yoğunluk, viskozite ve ısıl değer gibi temel fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Deneysel çalışmalar, tek silindirli ve direkt enjeksiyonlu bir dizel motorunda farklı çalışma şartlarında gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda hazırlanan yakıt karışımlarının motor performans parametreleri, egzoz emisyonları ve yanma karakteristikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Motor performansı açısından güç, tork ve özgül yakıt tüketimi gibi parametreler değerlendirilirken; emisyon karakteristikleri bakımından CO, HC, NOx ve CO₂ değerleri dikkate alınmıştır. Elde edilen bulgular, pamuk yağı biyodizeli esaslı B20 yakıtına etanol ve n-heptan katkılarının ilave edilmesinin motor performansı ve egzoz emisyonları üzerinde belirgin etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Sonuçlar, söz konusu üçlü yakıt karışımlarının dizel motorlarda alternatif yakıt olarak kullanılabilirlik potansiyeline sahip olduğunu ve yerli biyoyakıt kaynaklarının değerlendirilmesi açısından önemli veriler sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the gradual depletion of petroleum reserves, which meet a large portion of global energy demand, and the increasing environmental problems associated with fossil fuel use have made research on alternative and renewable energy sources increasingly important. Fluctuations in petroleum prices, concerns regarding energy supply security, and increasingly stringent exhaust emission standards necessitate the development of environmentally friendly alternative fuels that can be used in diesel engines. In this context, biodiesel has attracted considerable attention as an alternative fuel due to its renewable nature, biodegradability, low sulfur content, and ability to be used in existing diesel engines without requiring significant structural modifications. In this study, biodiesel fuel was produced from cottonseed oil, a domestic raw material, using the transesterification method. The obtained biodiesel was blended with commercial diesel fuel at a volumetric ratio of 20% to prepare the B20 base fuel. In the experimental part of the study, different ternary fuel blends were prepared by separately adding ethanol and n-heptane to the B20 fuel at volumetric ratios of 5% and 10%. The basic physical and chemical properties of the prepared fuel samples, such as density, viscosity, and heating value, were determined. Experimental studies were carried out on a single-cylinder, direct-injection diesel engine under different operating conditions. Within this scope, the effects of the prepared fuel blends on engine performance parameters, exhaust emissions, and combustion characteristics were investigated. In terms of engine performance, parameters such as power, torque, and specific fuel consumption were evaluated, while CO, HC, NOx and CO₂ values were considered in terms of emission characteristics. The obtained findings indicate that the addition of ethanol and n-heptane to cottonseed oil biodiesel-based B20 fuel has significant effects on engine performance and exhaust emissions. The results reveal that these ternary fuel blends have potential for use as alternative fuels in diesel engines and provide important data for the utilization of domestic biofuel resources.