Ergenlerde bilinçli farkındalık, dijital bağımlılık ve yaşam doyumu arasındaki ilişki
The relationship between mindfulness, digital addiction and life satisfaction among adolescents
  1. Tez No: 1019784
  2. Yazar: ZEYNEP RAVZA BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TAYYAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psikoloji, Psychiatry, Child Health and Diseases, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Dijital Bağımlılık, Yaşam Doyumu, Bağımlılık, Ergenlik, Digital Addiction, Life Satisfaction, Mindful Awareness, Dependency, Puberty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma ergenlerde bilinçli farkındalık, yaşam doyumu ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve metot: Bu araştırmada İlişkisel tarama modeli kullanılacaktır. Araştırmanın örneklemini; 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Malatya il merkezinde bulunan lisede eğitim gören 557 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Gençler İçin Dijital Bağımlılık Ölçeği”,“Çocuk Ve Ergen Bilinçli Farkındalık Ölçeği”ve“Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonuçlarına göre ergenlerin yaşam doyumu düzeylerinin cinsiyete ve yaşa göre anlamlı şekilde farklılaşmadığını, okul türü, anne ve baba öğrenim durumu, gelir durumu ve internet kullanım süresine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Fen lisesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin yaşam doyumu Anadolu lisesinde ve Mesleki-teknik lisede öğrenim gören akranlarına göre anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Ebeveyni lisans üstü eğitime sahip ergenin yaşam doyumu ebeveyni ilkokul mezunu olan ergene göre daha yüksek bulunmuştur. Gelir durumu yüksek olan öğrenciler gelir durumu çok düşük ve düşük olan öğrencilere göre daha fazla yaşam doyumuna sahip olduğu tespit edilmiştir. Son olarak internet kullanım süresi 1-3 saat arasında olan öğrencilerin, internet kullanım süresi 6 saat ve üzeri olan öğrencilere göre yaşam doyumunun daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Ergenlerde bilinçli farkındalık ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide dijital bağımlılık aracı bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the mediating role of digital addiction in the relationship between mindfulness and life satisfaction in adolescents. Materials and methods: A correlational survey model will be used in this study. The sample of the study consists of 557 students attending high school in the city center of Malatya during the 2024-2025 academic year. Data were collected using the“Sociodemographic Information Form,”“Digital Addiction Scale for Youth,”“Child and Adolescent Mindfulness Scale,”and“Student Life Satisfaction Scale.”Statistical analyses were performed using the SPSS 25.0 statistical program. Findings: According to the results of the study, it was determined that adolescents' life satisfaction levels did not differ significantly according to gender and age, but showed significant differences according to school type, parents' education status, income status, and internet usage time. Students attending science high schools had significantly higher life satisfaction than their peers attending Anatolian high schools and vocational-technical high schools. Adolescents whose parents had postgraduate education had higher life satisfaction than adolescents whose parents were elementary school graduates. Students with high income status were found to have higher life satisfaction than students with very low and low income status. Finally, it was found that students who used the internet for 1-3 hours had higher life satisfaction than students who used the internet for 6 hours or more. Conclusion: Digital addiction plays a mediating role in the relationship between mindful awareness and life satisfaction in adolescents.