İstanbul'da bir kanser erkan teşhis, tarama ve eğitim merkezine başvuran 30-65 yaş arası kadınlarda human papilloma virüs bilgi düzeyi ve tarama sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of human papilloma virus awareness and screening results in women aged between 30 and 65 who applied to a cancer early diagnosis, screening, and training center in Istanbul
- Tez No: 1019799
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virüs, HPV Bilgi Düzeyi, Serviks Kanseri, KETEM, HPV Aşısı, Farkındalık, Human Papilloma Virus, HPV Knowledge Level, Cervical Cancer, KETEM, HPV Vaccine, Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, İstanbul'da bir Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) başvuran 30-65 yaş arası kadınların Human Papilloma Virüs (HPV) hakkındaki bilgi düzeylerini, aşıya yönelik tutumlarını ve bunları etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmamızda, 520 kadına yüz yüze görüşme yöntemiyle, Sosyodemografik Veri Formu ve HPV Bilgi Ölçeği uygulanarak veriler toplanmış ve istatistiksel olarak bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların büyük çoğunluğunun (%68,1) HPV hakkında bilgi sahibi olmadığı ve HPV aşısı yaptırma oranının oldukça düşük (%1,7) olduğu saptanmıştır. Aşılanmama nedenlerinin başında %86,5 ile bilgi eksikliği gelmektedir. Düşük eğitim düzeyi ve ileri yaş, HPV bilgi düzeyini olumsuz etkileyen en önemli faktörler olarak öne çıkmıştır (p<0,05). Sonuç: HPV konusundaki ciddi bilgi eksikliği, başta aşılama olmak üzere koruyucu sağlık davranışlarının önündeki en büyük engeldir. Rahim ağzı kanseri ile mücadelede, özellikle risk altındaki demografik gruplara yönelik hedefli eğitim programlarının geliştirilmesi ve aşı farkındalığının artırılması zorunludur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the knowledge levels about Human Papilloma Virus (HPV), attitudes towards vaccination, and associated factors among women aged 30-65 who applied to a Cancer Early Diagnosis, Screening, and Training Center (KETEM) in Istanbul. Materials and Methods: In this descriptive and cross-sectional study, data were collected from 520 women via face-to-face interviews using a questionnaire and were statistically analyzed. Results: It was found that the vast majority of participants (68.1%) had no knowledge about HPV, and the vaccination rate was very low (1.7%). The primary reason for non-vaccination was lack of knowledge (86.5%). Low educational level and advanced age were prominent as the most important factors negatively affecting HPV knowledge (p<0,05). Conclusion: The significant lack of knowledge about HPV is the primary barrier to preventive health behaviors, particularly vaccination. In the fight against cervical cancer, it is imperative to develop targeted educational programs for at-risk demographic groups and to increase vaccine awareness.