Potential of community gardens for sustainable urban development in Izmir, Turkey
Türkiye İzmir'de sürdürülebilir kentsel gelişim için toplum bahçelerinin potansiyeli
- Tez No: 1019798
- Danışmanlar: PROF. DR. LAURA LAWSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel peyzaj, Şehir peyzajı, Urban landscape, Urban geography
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Rutgers, The State Unıversıty Of New Jersey-New Brunswıck Campus
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Planlama Bilim Dalı
Özet
Kentsel tarım, ciddi çevresel ve sosyal sorunlar yaşayan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek daha önemli hale gelmektedir. Gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye, 1950'lerden bu yana tipik olarak düzensiz sanayileşme ve kentleşme süreçleriyle şehirsel alanlarda bazı çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu çalışmada, kentsel tarım uygulamalarından biri olan topluluk bahçeciliği, Türkiye'de İzmir Büyükşehir bölgesinde sürdürülebilir kentsel kalkınma için bir araç olarak değerlendirilmiştir. Mevcut topluluk bahçelerinin potansiyeli, bölgenin sosyal, ekonomik ve çevresel nitelikleri ile ilgili olarak Bornova ve Buca'daki iki örnek çalışma alanı ile araştırılmıştır. Karma yöntem yaklaşımı, tarihsel araştırma, röportajlar ve diyagram oluşturmayı içerir. Saha gözlemleri, açık tartışmalar ve görüşmelerden elde edilen bulgular değerlendirildikten sonra, veriler İzmir'deki kavramsal topluluk bahçesi ağını göstermek için kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Urban agriculture is becoming increasingly important in developed and developing countries that are experiencing serious environmental and social problems. As a developing country, Turkey has faced some environmental, social and economic issues in urban areas with typically irregular industrialization and urbanization processes since the 1950s. In this study, community gardening, as one of the urban agriculture practices, was evaluated as a tool for sustainable urban development in the Izmir Metropolitan area in Turkey. The potential of existing community gardens was investigated with two case study sites in Bornova and Buca regarding social, economic and environmental qualities of the region. A mixed method approach incorporates historical research, interviews, and diagramming. After the evaluation of findings from site observations, open discussions and interviews, the data was used to illustrate conceptual community garden network in Izmir.