Econometric modelling of import demand and export supply in Turkey
Türkiye'deki ihracat arzı ve ithalat talebi davranışlarının ekonometrik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 101982
  2. Yazar: SAYGIN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ÖZCAN KIVILCIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İthalat, İhracat, Koentegrasyon, Hata Düzeltme Modeli iv, Import, Export, Cointegration, Error Correction Model m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ İHRACAT ARZI VE İTHALAT TALEBİ DAVRANIŞLARININ EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ Çevik, Saygın Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Kıvılcım Metin Temmuz, 2001 Bu tez ihracat arz ve ithalat talep denklemlerini, 1989-2000 tarihleri arasındaki üç aylık veriler kullanılarak, Türkiye ekonomisi için modellemeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın bugüne kadar Türkiye için yapılmış diğer çalışmalardan farkı ithalat talebinin hem toplam hem de alt kalemler itibariyle, yani ara malı, sermaye malı ve tüketim malı ithalat taleplerinin de modellenmesidir. Türkiye'nin uzun dönemli ihracat ve ithalat analizi için Engle-Granger yöntemi ve Johansen yöntemi olmak üzere iki ayrı koentegrasyon yöntemi kullanılmıştır. Uzun dönem ilişkileri bulunduktan sonra, kısa dönem modellemesinde hata düzeltme modelleri kullanılmıştır. Bu çalışmadaki uygulama sonuçlarından, Türkiye'deki dış ticaret gelişmelerinin çoğunlukla ülkedeki ekonomik faaliyetlere bağlı olduğu ve döviz kuru politikalarının ithalat ve ihracat üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu sonucuna i varılmıştır. t
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMETRIC MODELLING OF IMPORT DEMAND AND EXPORT SUPPLY IN TURKEY Çevik, Saygın Master of Economics Supervisor: Assist. Prof. Kıvılcım Metin July, 2001 In this thesis, I estimate the export supply and import demand equations for Turkey using quarterly data over the period 1989-2000. Unlike the previous studies done for Turkey, in this study the sub-items of the total import demand, namely, intermediate, capital and consumption goods import demand equations are estimated. In empirical analysis, first the cointegration is tested by using two different approaches: Engle-Granger (1987) and Johansen (1991) approach. After finding long-run relationships, error correction models are specified and estimated for export supply and import demand equations respectively. The main conclusion that emerges from empirical results is that foreign trade developments in Turkey are highly dependent on the economic activity and the effects of exchange rate policy on imports and exports appear to be fairly limited.