Secularization and international relations theory: the case of Turkey
Laikleşme ve uluslararası ilişkiler teorisi: Türkiye
  1. Tez No: 101981
  2. Yazar: JAMES C. HELİCKE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLNUR AYBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslar arası İlişkiler Teorisi, Din, Laikleşme, Laiklik, Türkiye. iv Wtöd!m&&SXQ& MEB&EE&, International Relations Theory, Religion, Secularization, Secularism, Turkey. Ill
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET LAİKLEŞME ve ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİ: TÜRKİYE Helicke, James C. Masters, Uluslar arası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Gülnur Aybet Haziran 2001 Geleneksel realist ve yapısalcı (neorealist) uluslararası ilişkiler yaklaşımları statik verilenler olarak laikleşme varsayımı'nda bulunmuşlar ve devletlerin nasıl 'laik' olarak inşa edildiklerini araştırmamışlardır. Devletlerin laikleşmeyi benimsemesi ülkenin iç ortamına göre değişiklik göstermekte ve dinin yeniden inşası ile gerginlikler yaramaktadır. Türkiye bağlamında yeni bir siyaset ve apolitik dini alanın inşası Türkiye milli devletinin kurulmasında temel unsurlar olmuşlardır. Ancak bu yeniden inşa devletteki müslüman olmayan unsurların aleyhine olmuş, dini farklılıklar milliyet farklılığı olarak ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı laikleşmeyi yorumlamak, Türkiye devleti içindeki gelişimini takip etmek ve devletteki müsülman olmayanlara etkilerini belirlemek ve konstruktivist bir çerçeve örnermektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SECULARIZATION and INTERNATIONAL RELATIONS THEORY Masters, Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Giilnur Aybet June 2001 Traditional realist and structural neorealist approaches to international relations have largely made a“secularization assumption”by approaching states as static givens without looking at the ways in which states have become constructed as“secular.”States' adoption of secularization differs according to domestic context and often creates tensions through the reconstruction of“religion.”In the Turkish context, the construction of new politics and an apolitical religious sphere were central elements in the building of a Turkish nation state. This reconstruction, however, occurred at the particular expense of non-Muslims in the republic, whose religious difference became reconstructed as national difference. The purpose of this study is to suggest a constructivist framework for interpreting secularization, to trace its development in the Turkish state, and to ascertain its implications for non-Muslims in the republic.